Кламер БГ - Новини: Путин няма да сключи мир в Украйна преди изборите в САЩ, смятат във Вашингтон

Путин няма да сключи мир в Украйна преди изборите в САЩ, смятат във Вашингтон

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 10:04ч.
Путин няма да сключи мир в Украйна преди изборите в САЩ, смятат във Вашингтон

Владимир Путин, снимка ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да узнае резултатите от изборите в САЩ през ноември 2024 година, коментира високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кремъл се надява на евентуална победа на бившия президент Доналд Тръмп, който може да сложи край на западната подкрепа за Киев.

Тръмп се кандидатира за преизбиране през 2024 година и е водещият кандидат за президентската номинация на републиканците. Той остро критикува подкрепата на САЩ за Киев.

Високопоставеният служител на Държавния департамент говори пред медиите в Брюксел преди срещата на външните министри на НАТО. Той коментира, че алиансът потвърждава подкрепата си за Украйна, знаейки, че постигането на мирно споразумение през следващата година е малко вероятно.

"Моите очаквания са, че Путин няма да сключи мир или поне съществен мир, преди да види резултата от нашите избори", твърди високопоставеният служител на Държавния департамент.

Президентът на САЩ Джо Байдън, предостави военна помощ за Киев след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но допълнителното финансиране за Украйна се бави от контролираната от републиканците Камара на представителите.

По-рано този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски покани Тръмп да посети страната, за да се запознае лично със ситуацията. Поканата бе отправена, след като Тръмп заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран

mediapool.bg