Кламер БГ - Новини: САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна, но без касетъчни снаряди

САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна, но без касетъчни снаряди

Война в Украйна

|
Съб, 22 Юли 2023г. 09:09ч.
САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна, но без касетъчни снаряди

САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна, но без касетъчни снаряди

САЩ планират да обявят още във вторник нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 400 милиона долара. Става дума основно за артилерия, ракети за противовъздушна отбрана и бойни машини, съобщиха трима американски служители, цитирани от Ройтерс.

В този нов пакет обаче няма да бъдат включени касетъчни боеприпаси, казаха двама от служителите, поискали да останат анонимни. САЩ изпратиха за първи път касетъчни боеприпаси за 155-милиметрови гаубици на Украйна по-рано този месец, предаде БТА.

Новият пакет военна помощ включва няколко бронирани бойни машини на пехотата "Страйкър", оборудване за разминиране, боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана "НЕЙСАМС" и за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС", противотанкови оръжия, включително "Джавелин", както и боеприпаси за противовъздушни системи "Пейтриът" и "Стингър", съобщиха служителите.

Пакетът все още не е финализиран и може да претърпи промени. Предназначеното за Украйна военно оборудване ще дойде от излишъците на американските въоръжени сили.

Това е 34-тият пакет военна помощ за Украйна, който САЩ предоставят от началото на руската инвазия. Общата американска военна помощ за Киев възлиза вече на повече от 41 млрд. долара, посочва Ройтерс.

mediapool.bg