Кламер БГ - Новини: Опасни горещини в 10 области, температурите стигат 40 градуса

Опасни горещини в 10 области, температурите стигат 40 градуса

Война в Украйна

|
Съб, 22 Юли 2023г. 11:04ч.
Опасни горещини в 10 области, температурите стигат 40 градуса

Опасни горещини в 10 области, температурите стигат 40 градуса

Оранжев код за опасно високи температури от 39-40 градуса е издаден за 10 области на България е обявен от Националния център по метеорология и хидрология. Става дума за Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Силистра, Сливен, Пазарджик, Хасково и Ямбол.

В останалата част от страната също остава горещо и е обявен жълт предупредителен код. Там се очаква максималните температури над 35° и минимални над 20°. На страната ще е предимно слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки, предаде БГНЕС.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен.

Заради очакваните високи температури в София ще се раздава вода през уикенда, съобщава общината на своя сайт.

Водата ще бъде раздавана в събота и неделя, от 13:30 ч., на два пункта - на Орлов мост при езерото "Ариана" и при пилоните на Националния дворец на културата.

Междувременно от агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че от днес до края на месеца при температури над 35 градуса в следобедните часове ще бъде ограничавано движението на тежкотоварни камиони над 20 тона.

Мярката ще важи от 13 ч. до 21 ч. по няколко първокласни, второкласни и третокласни участъка от републиканската пътна мрежа в област Кърджали. Временната организация е с цел да се намалят рисковете от деформации на пътната настилка. Забраната е за пътя Кърджали - Маказа - Граница Гърция, по пътя Крумовград - Ивайловград, от Кърджали до село Мост и Кърджали - Джебел - Подкова. Ограничението не важи за камиони с бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

mediapool.bg