Кламер БГ - Новини: САЩ отличиха Николай Стайков като "шампион" в борбата с корупцията

САЩ отличиха Николай Стайков като "шампион" в борбата с корупцията

България

|
Ср, 08 Дек 2021г. 18:02ч.
САЩ отличиха Николай Стайков като "шампион" в борбата с корупцията

Николай Стайков

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи българският журналист Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" като един от малцината "антикорупционни шампиони“ в света. Това се случва в навечерието на срещата на върха за демокрацията, организирана от президента на САЩ Джо Байдън за 9 и 10 декември.

"Работейки заедно, ще спрем корумпираните да действат безнаказано. Държавният департамент потвърждава ангажимента си към всички, които работят за изграждане на прозрачност и отчетност по целия свят. Поздравления за нашите шампиони по борба с корупцията за 2021 г.“, написа Блинкен в Туитър в сряда, 8 декември.

Николай Стайков е съосновател на фондация "Антикорупционен фонд“, която през последните няколко години направи редица значими разследвания, включително работи методично по разплитането на емблематичния за България случай "Осемте джуджета“.

"Твърде много пъти станахме свидетели как корупцията подкопава общественото доверие в правителството и демократичните институции, задълбочава бедността и неравенството и задушава възможностите и растежа. Освен това засяга почти всеки аспект от живота на много хора по света. Ето защо президентът Байдън определи борбата срещу корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ и защо борбата с корупцията е централна тема на Срещата на върха за демокрация“, се казва в съобщението на Държавния департамент.

САЩ отличават активисти най-вече от държави с тежки проблеми с корупцията като Белиз, Кипър, Гватемала, Хондурас, Казахстан, Латвия, Ливан, Малави, Мозамбик, Тайланд и Венецуела.

mediapool.bg