Кламер БГ - Новини: София подкрепя Албания и иска тя да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС

София подкрепя Албания и иска тя да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС

България

|
Ср, 08 Дек 2021г. 20:35ч.
София подкрепя Албания и иска тя да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС

Сн. БГНЕС

България няма да промени позицията си за Северна Македония до края на годината и няма да одобри преговорната й рамка за ЕС. Служебното правителство одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 14 декември, който е два дни преди срещата на европейските лидери.

“България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г“. съобщиха от правителствената пресслужба.

В същото време София смята, че Албания е готова да започне преговори за членство. Двете страни обаче засега се движат пакетно към ЕС.

“За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция“.

България е под силен натиск от САЩ, ЕК и някои европейски страни да одобри преговорната рамка на Скопие, но засега няма сигнали, че това е възможно, ако македонците не започнат да изпълняват българските изисквания.

В момента двете страни работят по подготовката на нов документ с шест конкретни изисквания, който трябва да гарантира изпълнението на оказалия се ялов договор за добросъседство от 2017 година.

mediapool.bg