Кламер БГ - Новини: "Заседнали в 10-11 век". Българските и македонските историци пак заседават

"Заседнали в 10-11 век". Българските и македонските историци пак заседават

България

|
Четв, 09 Дек 2021г. 12:55ч.
"Заседнали в 10-11 век". Българските и македонските историци пак заседават

Смесената българско-македонска комисия по исторически и образователни въпроси ще проведе 16-то си заседание в онлайн формат в четвъртък и петък, пише "Слободен печат".

На предишната среща, която се проведе в изборен период и в двете държави, не бяха приети решения и препоръки.

Членовете на комисията от македонска страна казаха, че това се дължи на "изключителния подход на колегите от София и настояването им да наложат своя поглед към миналото".

Преди днешното заседание на комисията българският съпредседател Ангел Димитров каза, че ще обсъждат "това, което е обсъждано пет поредни заседания".

"Заседнали сме в 10-11 век - края на Първото българско царство, времето на цар Самуил и неговите наследници. Не остана време да говорим за съвместното честване от двете страни на Гоце Делчев", казва Димитров.

При гостуването в БНТ той заяви още, че македонските историци не са готови да работят "по принципите, характерни за всяка наука - позоваване и зачитане на фактите и източниците". Той направи и политически коментари за отношенията между Скопие и София.

Българско-македонска смесена комисия бе създадена с подписаното през 2017 г. Споразумение за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Това е последното пето заседание на комисията за тази година.

mediapool.bg