Кламер БГ - Новини: Столичен съдия разжалва главния съдебен инспектор и го прати на прокурор

Столичен съдия разжалва главния съдебен инспектор и го прати на прокурор

България

|
Четв, 09 Дек 2021г. 15:05ч.
Столичен съдия разжалва главния съдебен инспектор и го прати на прокурор

Теодора Точкова, снимка БГНЕС

Съдия Мирослав Петров от Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова заема незаконно позицията, защото мандатът й отдавна е изтекъл. Столичният съдия сезира прокуратурата, защото Точкова продължава да извършва действия от името на служебната позиция, която по закон не може да заема, съобщава lex.bg.

В решението си съдията обяснява, че става дума за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в съдебния инспекторат.

Мандатът на Теодора Точкова като главен съдебен инспектор изтече през април 2020 година. Мандатът на инспекторите изтече на 14 март 2020 г. Управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче не предприе особено решителни действия за избор на нов състав на съдебния инспекторат. Последвалите два парламента имаха твърде кратък живот. Сега надеждите се възлагат на 47-ото Народно събрание.

Съдия Мирослав Петров произнася своето решение, след като съдът е сезиран от неговия бивш колега Методи Лалов, който беше председател на Софийския районен съд.

Методи Лалов напусна съдебната система през септември 2019 година, но в рамките на една година след това не е подал декларация за имущество и интереси пред съдебния инспекторат с изтекъл мандат.

На 20 октомври 2020 г. му е съставен акт за административно нарушение, а след това Теодора Точкова му издава наказателно постановление, с което налага 400 лв. глоба на Лалов. Бившият съдия обжалва в съда, който постановява своето решение.

"Изключена е безсрочността при упражняване на власт и това е завоевание на демократичната държава. В крайна сметка всяка власт произтича от суверена и е израз на народовластие. Безсрочността е негово отрицание“, пише съдия Петров и допълва, че това е "недопустима узурпация на властнически правомощия".

Позовавайки се директно на Конституцията, съдия Петров напомня, че цялата държавна власт произтича от народа и подчертава, че "никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет".

Съдебният инспекторат твърди по делото, че Точкова има право да заема длъжността, защото липсва акт, въз основа на който тя да е освободена от длъжност. Съдия Мирослав Петров категорично отхвърля тези доводи. Той заявява, че цялата нормативна уредба показва, първо, че мандатът на главния инспектор не може да бъде продължен, и второ, че правомощията му се прекратяват с неговото изтичане и не е необходим никакъв акт на парламента.

Съдията напомня, че такъв не е имало по отношение на предишния главен инспектор Анна Караиванова. Той подчертава, че мандатът е предвиден в обществен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в диктатура и е своеобразна гаранция за независимост на държавния орган при осъществяване на функциите му.

Решението на съдия Мирослав Петров може да бъде обжалвано пред Административен съд - София град.

mediapool.bg