Кламер БГ - Новини: САЩ обмислят изпращане на допълнителни сили в Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

САЩ обмислят изпращане на допълнителни сили в Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

България

|
Нед, 13 Фев 2022г. 08:36ч.
САЩ обмислят изпращане на допълнителни сили в Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

Сн. БГНЕС

Съединените щати обмислят изпращането на допълнителни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО в случай на руско нахлуване в Украйна. Това съобщава "Вашингтон пост", като се позовава на официални източници от САЩ и Европа.

Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна готовност в Румъния, България, Словакия и Унгария, посочва "Вашингтон пост" като цитира неназован дипломат на НАТО, предаде БНР. Също според дипломата, цитиран от изданието, всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме.

Съединените щати вече изпратиха 2 000 допълнителни военни предимно в Полша в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.

В петък стана ясно, че още три хиляди американски военни ще бъдат изпратени в Полша, а хиляда се очаква да пристигнат в Румъния. Всичко това с цел засилване присъствието на Алианса на изток.

Междувременно разговорите между лидерите продължават, като американският президент Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че в случай на инвазия Съединените щати и съюзниците ще отговорят бързо, като цената за Русия ще е висока.

Според Белия дом в едночасовия телефонен разговор Байдън е заявил още, че Америка е готова за дипломация, но и за “други сценарии”.

mediapool.bg