Кламер БГ - Новини: Пожарникари и полицаи готвят протест заради Бюджет 2022

Пожарникари и полицаи готвят протест заради Бюджет 2022

България

|
Нед, 13 Фев 2022г. 09:56ч.
Пожарникари и полицаи готвят протест заради Бюджет 2022

Пожарникари и полицаи готвят протест заради Бюджет 2022

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР. Плановете са идната събота недоволството да бъде изразено на пл. "Независимост". От синдикалната федерация на служителите в МВР също обявиха, че готвят протест. Инициативите на този синдикат започват в сряда на регионално ниво, а общият протест се готви за 20 февруари (неделя) от 13.30 часа пред Народното събрание.

“Въпреки многократно увеличената натовареност на служителите в МВР, както и галопиращата инфлация, в Законопроекта за държавен бюджет за 2022 г. не се предлага адекватно увеличение на размера на основните заплати за служителите в МВР”, посочват във фейсбук от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Според синдикатите в проекта за Бюджет 2022 не е отчетана инфлацията, довела до ръст на цените, обхващащ 94% от потребителската кошница и инфлация от почти 7% според данни на националната статистика до месец декември 2021 г.

Не е отчетена задълбочената диспропорция в заплащането в различни ведомства от сектор "Сигурност" довела до изоставане на служителите в МВР с 15% през 2021 г.

Не е отчетено и допълнителната натовареност на работещите в МВР с охраната на провеждани в държавата избори за представители в НС /3 пъти/ и за президент на Република България.

И още засилващата се мигрантска криза, довела до увеличаване на ангажиментите на МВР по овладяването й. А също и сериозните ангажименти, възложени на МВР по ограничаване на пандемията от Covid-19 и поставянето на служителите на първа линия в борбата с вируса.

От синдикалната федерация на МВР добавят още, че в така предложения бюджет не е предвидено финансово обезпечение за изготвяне на функционален анализ на министерството в първите 6 месеца на управление, който да доведе до цялостна и нова визия за функциониране на МВР, включваща:

• предложение за нова структура, звена и състав,

• освобождаване от несвойствени дейности на полицейските органи,

• въвеждане на обективна и независима методология за регистриране на сигналите и престъпленията и отчитане на база обективни критерии,

• целеполагане, оценка на дейността и механизми за външен контрол.

Униформените не са съгласни с текстовете в бюджета, които касаят перата "персонал" и "капиталови разходи".

"Нищо в така представения проект не показва наличие на политическа воля да се изпълни и постигне договореното между коалиционните партньори справедливо възнаграждение и повишена техническа обезпеченост на служителите на МВР", твърдят още от синдикалната федерация на МВР.

От УС обясняват в решението си до членовете, че протестът е и заради неяснота, генерирана от изказвания в медиите на политици, "упражняващи се на тема реформи в МВР".

Синдикалната федерация на служителите на МВР заключават, че се намират в обявена протестна готовност от 16 януари 2022 г. и при очевидна липса на адекватни промени в посока изложените искания, с решение от заседание на УС ще предприеме всички възможни законни действия, включително и национален протест на 20 февруари 2022 г. от 13.30 часа в гр. София, пред сградата на НС.

Решението на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите е взето на заседание на управителния съвет на синдиката, състоял се в преди два дни, уточнява БТА.

mediapool.bg