Кламер БГ - Новини: САЩ нанесоха въздушни удари върху подкрепяни от Иран цели в Ирак

САЩ нанесоха въздушни удари върху подкрепяни от Иран цели в Ирак

Свят

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 15:28ч.
САЩ нанесоха въздушни удари върху подкрепяни от Иран цели в Ирак

Сн. ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са извършили две серии от удари в Ирак срещу подкрепяни от Иран бойци в нощта между вторник и сряда, съобщи Ройтерс. Това е първият публично оповестен отговор на САЩ в Ирак на десетките скорошни нападения срещу техни войски в региона.

До тази седмица Съединените щати не бяха склонни да предприемат ответни действия в Ирак поради деликатната политическа ситуация там.

Министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ас-Судани има ограничен контрол върху подкрепяните от Иран милиции, от чиято подкрепа се нуждаеше, за да спечели властта преди година, и които сега формират мощен блок в управляващата му коалиция.

Ударът на изтребителите е бил насочен към и унищожил оперативен център на "Катаиб Хизбула" и команден и контролен възел на "Катаиб Хизбула" близо до Ал Анбар и Джурф ал Сакр, южно от Багдад, заяви служител на американската отбрана пред Ройтерс,

Иракската милиция „Катаиб Хизбула“ е мощна въоръжена фракция, която е тясно свързана с Иран. Петима нейни членове са били убити в база, южно от Багдад при американските удари.

Иракското правителство осъди нанесените от САЩ удари и заяви, че те не са били координирани с иракските власти, което е явно нарушение на иракския суверенитет, предаде Ройтерс.

В изявление на правителството се казва, че ударите са били и явно нарушение на мисията на международната коалиция за борба с "Ислямска държава".

Ден преди събитията американски сили са били нападнати във въздушна база западно от Багдад и американски военен самолет AC-130 е отговорил при самозащита, убивайки няколко подкрепяни от Иран бойци, съобщиха американски служители.

Военновъздушната база Айн ал-Асад е била атакувана с балистична ракета с малък обсег, в резултат на което са били ранени осем души и са нанесени незначителни щети на инфраструктурата.

Досега Съединените щати бяха ограничили отговора си на 66-те нападения срещу техните сили в Ирак и съседна Сирия до три серии от удари в Сирия.

Най-малко 62 американски служители са получили леки наранявания или травматични мозъчни увреждания при нападенията, съобщава Ройтерс.

Нападенията започнаха на 17 октомври и бяха свързани от иракските групировки с подкрепата на САЩ за Израел в бомбардировките му над Газа след нападенията на палестинската войнствена групировка Хамас срещу Израел.

Нападенията срещу американците сложиха край на едногодишно примирие, което иракските фракции обявиха с Вашингтон.

Акаунти в социалните медии, свързани с иракски милиции, подкрепяни от Иран, публикуваха изявление от името на "Ислямска съпротива в Ирак", в което оплакват член, който според тях е бил убит в битка срещу американските сили във вторник.

Убийството му е първата съобщена жертва в Ирак, свързана с войната в Газа. Избухналата война привлече и други фракции от иранската мрежа от регионални милиции, известни като "Ос на съпротивата", сред които е и ливанската "Хизбула".

mediapool.bg