Кламер БГ - Новини: Г20 постигна компромис за изменението на климата, но на каква цена

Г20 постигна компромис за изменението на климата, но на каква цена

Свят

|
Нед, 09 Юли 2017г. 13:21ч.
Г20 постигна компромис за изменението на климата, но на каква цена

Страните от Г20 успяха да избегнат челния сблъсък с Доналд Тръмп относно изменението на климата, оставяйки вратата отворена за Вашингтон, ако все пак поиска да се върне към Парижкото споразумение - но за сметка на рискови отстъпки.

След като американският президент реши да се оттегли от сделката за борба с глобалното затопляне, промяната на климата винаги ще е в центъра на срещите на върха на големите икономики, които заедно са отговорни за по-голямата част от вредните емисии.

В крайна сметка, окончателното съвместно изявление след срещата в Хамбург подчерта, че Парижката сделка от 2015 г. е "необратима", като същевременно "взема под внимание" решението на Вашингтон да се откаже от споразумението.

Основният риск за защитниците на глобалния пакт е, че други страни вече могат да последват водещата роля на Тръмп. Така например турският президент Реджеп Ердоган заплаши да не ратифицира сделката, без финансови отстъпки.

"След тази мярка, предприета от САЩ, позицията, която приемаме, е в сходна посока", каза Ердоган.

Основания за оптимизъм?

Останалата част от Г-20 направи изключителна отстъпка за САЩ, като пропусна чрез отделен пасаж в своята съвместна декларация конкретно позоваване на позицията на Вашингтон. То потвърждава, че САЩ са поели ангажимент да намалят своите емисии, доколкото това е съвместимо с икономическия растеж на страната.

Андрю Лайт от Института за световните ресурси заяви, че това е най-интересната линия в текста, сочейки, че той стои "в ярък контраст" с аргументите на Тръмп за изтегляне от договора, според които "изпълнението на ангажиментите към Париж би навредило на нашата икономика".

Селин Бек от канадския Център за международни управленски иновации приветства формулировката като "ясна победа за Г-20, която знае как да прокара изявление, което би позволило на президента Тръмп да се интегрира отново в Парижкия договор". Тя не е сама в надеждата, че Вашингтон може да се върне обратно.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "няма да спре с опитите да убеди Тръмп да промени мнението си за сделката от Париж, а британският премиер Тереза ​Мей също каза, подобно завръщане е възможно.

"Хубаво е да си оптимист, но идва момент, когато това се превръща в наивност", казва Франсоа Юлиард от "Грийнпийс" Франция.

"Да, Съединените щати могат да се върнат към споразумението от Париж, но точно сега, в конкретния момент, те се оттеглят."

Германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, заяви, че "не споделя оптимизма" на онези, които се надяват в курса на американците.

САЩ подкрепят изкопаемите горива

Проблемът за оптимистите е, че американското оттегляне би могло да провокира нови пукнатини в обединения глобален фронт за изменението на климата. Това ясно заявява желанието на Вашингтон да продължи да използва и продава замърсяващите изкопаеми горива.

"Силата на Парижкия договор беше, че е универсален", каза Юлиард.

"Днес имаме една страна - а може би не само една страна - която ще започне паралелен процес на преговори със страни, които искат да използват изкопаеми горива".

Но Олдън Мейер от американския „Съюз на загрижените учени“ смята, че САЩ "няма да направят нищо, за да забавят ускоряващото се преориентиране от замърсяващите изкопаеми горива към глобална икономика, задвижвана от чиста и възобновяема енергия".

В края на краищата, според анализаторите, американските официални представители се включиха в преговорите на Г-20, които се опитваха да агитират с огромните си запаси от шистов газ и петрол в други държави, опитвайки се да привлекат източноевропейските държави, зависими от руския газ.

"Речта и посещението на Тръмп в Полша в навечерието на срещата на върха са доказателство за това", каза Бек.

Независимо от несигурността, породена от американските маневри, останалата част от Г-20 изглежда се подготвя за съвместни усилия за борба с изменението на климата - с изключение на Турция, която сигнализира, че иска свои собствени отстъпки.

Макрон обяви нова среща на високо равнище във връзка с изменението на климата в Париж на 12 декември, по-специално с цел да се обсъди тромавия въпрос за финансираното преминаване към по-природосъобразна икономика.

Превод: БГНЕС

mediapool.bg