Кламер БГ - Новини: Ердоган заплаши, че Турция може да не подпише споразумението за климата

Ердоган заплаши, че Турция може да не подпише споразумението за климата

Свят

|
Пон, 10 Юли 2017г. 10:13ч.
Ердоган заплаши, че Турция може да не подпише споразумението за климата

Турция може и да не ратифицира Парижкото споразумение за климата, каза президентът Реджеп Ердоган на пресконференция в края на срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург.Турция е в групата от малко над 40 страни, които още не одобрили споразумението. Други 150 вече са сторили това.

В заключителния документ от срещата на Г-20, всички държави без САЩ, декларираха, че ще се придържат към

Парижкото споуразмение. В комюникето изрично се "взима предвид" позицията на САЩ да се изтегли от него.

Малко след края на срещата Ердоган каза, че "позицията, която приемаме е в посока да не бъде прокарвано споразумението в парламента". Президентът намекна, че и други държави имали "пролбем" с глобалния договор и "не потвърждават пълната си подкрепа" за него. Той не посочи никоя държава конкретно.

Ердоган допълни, че съвсем ясно е обявил пред френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел своята позиция.

"Не се засягайте, но няма да го ратифицираме в парламента, докато не се изпълнят дадените ни обещания", каза турският президент. Той допълни, че бившият президент Франсоа Оланд му обещал, че Турция ще бъде третирана не като индустриализирана, а като развиваща се държава. Това означава, че ще получава, а не че ще внася средства в глобалния фонд за климата.

Германският министър на околната среда Барбара Хендрикс потвърди, че претенциите на Турция са за достъп до международните финансови механизми за подпомагане, а не за фундаментално отхвърляне на Парижкото споразумение.

mediapool.bg