Кламер БГ - Новини: САЩ и Великобритания обвиниха Русия за кибератаки срещу банки в Украйна, Москва отрича

САЩ и Великобритания обвиниха Русия за кибератаки срещу банки в Украйна, Москва отрича

Свят

|
Съб, 19 Фев 2022г. 11:07ч.
САЩ и Великобритания обвиниха Русия за кибератаки срещу банки в Украйна, Москва отрича

САЩ и Великобритания обвиниха Русия за кибератаки срещу банки в Украйна, Москва отрича

Великобритания заяви, че руската военна разузнавателна служба ГРУ почти със сигурност е замесена в кибератаките срещу украински банки тази седмица, предаде Ройтерс.

"Решението за публично приписване на този инцидент подчертава факта, че Великобритания и съюзниците ѝ няма да толерират зловредна киберактивност", заяви британското външно министерство.

Преди това Белият дом също обвини Русия за кибератаки срещу Украйна. Оттам посочиха, че Москва стои зад тазседмичните кибератаки срещу украинското министерство на отбраната и големи украински банки, и предупредиха, че в следващите дни е възможно да последват и още, отбелязва Асошиейтед прес.

Американската съветничка по националната сигурност Ан Нюбъргър вчера каза, че зад извършените напоследък поредица атаки от типа DDoS за блокиране на достъпа до дадена уеб услуга, засегнали за кратко украински банкови и правителствени сайтове, стои руското военно разузнаване.

Русия обаче отрича обвиненията. Москва определи днес като неоснователни твърденията на американски представители, че е отговорна за кибератаките срещу сайтове на украински банки и правителствени институции, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в Туитър на руското посолство в САЩ.

"Категорично отхвърляме тези безпочвени изявления на правителството и заявяваме, че Русия няма нищо общо със споменатите събития и по принцип никога не е извършвала и не извършва каквито и да било "зловредни" действия в киберпространството", посочи посолството.

mediapool.bg