Кламер БГ - Новини: МВнР: Няма отвлечен от "Ал Кайда" българин в Йемен (обновена)

МВнР: Няма отвлечен от "Ал Кайда" българин в Йемен (обновена)

Свят

|
Нед, 20 Фев 2022г. 16:08ч.
МВнР: Няма отвлечен от "Ал Кайда" българин в Йемен (обновена)

МВнР: Няма отвлечен от

Министерство на външните работи опроверга в неделя появилата се в медиите информация за отвлечен в Йемен български гражданин.

"Във връзка с появила се информация в медиите за отвлечен български гражданин в Йемен, ви информираме, че българското посолство в Рияд осъществи проверка и установи, че няма български граждани сред отвлечените служители на ООН в Йемен", казаха от външното министерство.

В няколко медии в неделя следобед се появи информация за отвлечен в Йемен български гражданин, служител на ООН. Цитираше се йеменска информационна агенция.

Преди седмица международните агенции предадоха, че петима служители на ООН са отвлечени от бунтовници на "Ал Кайда" на 11 февруари. Петимата са се завръщали във временната столица на Йемен - Аден, след полева мисия на ООН.

"ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им", каза преди седмица Ръсел Гийки, говорител на най-високопоставения представител на ООН в страната.

В съобщение на китайската агенция "Синхуа" от 18 февуари се казва, че първата преговорна мисия за освобождаване на отвлечените се е провалила.

"През последните няколко дни високопоставен комитет, съставен от местни племенни фигури, проведе серия от кръгове на преговори с въоръжена група с цел освобождаването на отвлечения персонал на ООН в Абян", е казал източникът от местното правителство, пожелал анонимност. "Усилията за посредничество на племената завършиха в безизходица... защото похитителите искат откуп от 5 милиона щатски долара... докато служителите на ООН и местните йеменски власти отказват да платят откуп за освобождаването им", добавил той.

Има опити за сформиране на нова посредническа комисия, която да проведе нов кръг от преговори с похитителите през следващите дни, твърди служителят.

Йемен е една от най-бедните държави в Близкия Изток и се намира в гражданска война от 2014 г. насам. Тя започна с подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които поеха контрола над столицата Сана и северните части на страната. Международно признатото правителство бе свалено и принудено да избяга на юг.

Водена от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси в гражданската война и се противопоставя на хусите от 2015 г. насам.

Войната взе хиляди жертви, разсели милиони и доведе до сериозен недостиг на храна и други основни стоки в Йемен.

По-рано този месец Вашингтон обеща да разположи разрушител с управляеми ракети и изтребители в помощ на ОАЕ. Това стана, след като хусите предприеха серия от ракетни атаки срещу ОАЕ, ключов член на водената от Саудитска Арабия коалиция.

mediapool.bg