Кламер БГ - Новини: С нови 23 проекта програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" доближи първия си милион

С нови 23 проекта програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" доближи първия си милион

Общество

|
Ср, 26 Окт 2022г. 14:05ч.
С нови 23 проекта програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" доближи първия си милион

Отличените организации с чековете за проектите си, сн. Лидл

Нови 23 граждански проекта - от експериментална археологическа лаборатория за ученици, през проекти за незрящи деца и студенти, до пресъздаване на творчеството на големия български художник Владимир Димитров – Майстора чрез синтез на визуални изкуства, танци и театър, получават финансиране в тазгодишното издание на инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" на търговската верига. Проектите бяха представени в сряда.

Събраният фонд от 200 000 лева ще бъде разпределен към одобрените проекти, като всеки от тях ще получи финансиране до 10 000 лева и трябва да бъде изпълнен в рамките на 12 месеца. Гражданските организации, които ще ги реализират, отново са от общо 14 населени места. С тазгодишните проекти общият брой на подкрепени граждански идеи в рамките на инициативата от 2017 г. насам става 119, с реален ефект в общо 58 градове и села в цялата страна.

"За пет години чрез "Ти и Lidl за по-добър живот" дарихме над 915 000 лв. в подкрепа на десетки вдъхновяващи граждански проекти в цяла България. Но извън обобщаващите суми, за нас най-ценното е реалната стойност, която инициативата има за местните общности", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България".

Избраните проекти са разделени в три тематични области – образование, околна среда и култура и историческо наследство. Най-много са одобрените образователни проекти - подкрепа за реализирането на своите идеи ще получат 12 организации. Шест са проектите в областта на културата и историческота наследство, а екопроектите – общо пет.

"Вярвам, че гражданската енергия е безценен ресурс за оказване на положителна промяна в живота на хората и подобряване на средата, в която живеем. В този смисъл "Ти и Lidl за по-добър живот" е чудесен пример за работеща корпоративна програма, чрез която се стимулира именно едно по-активно и осъзнато гражданско общество. Тази подкрепа е още по-значима в настоящата предизвикателна и трудна за всички нас година", посочи Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и партньор на инициативата.

"Това е една от най-разпознатите дарителски инициативи и пример за това как добре планираната стратегия и последователният и професионален подход водят до дългосрочен ефект, който повлиява положително върху живота на много хора там, където те живеят, работят и се развиват и да им даде възможност да разгърнат своя потенциал“, допълни Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум, който също е партньор на инициативата, датираща от 2017 г.

mediapool.bg