Кламер БГ - Новини: Арт фондация ДОМА открива изложба на съвременно изкуство от Косово

Арт фондация ДОМА открива изложба на съвременно изкуство от Косово

Общество

|
Четв, 27 Окт 2022г. 13:45ч.
Арт фондация ДОМА открива изложба на съвременно изкуство от Косово

Творба на Юл Джафери

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „NEXT Balkan“ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити, Леарт Рама, Мимоза Сахити и Юл Джафери с куратор Хана Халилай, които идват в София специално за събитието. В изложбата са събрани творби в разнообразни медии и направления на тематика свързана с хепънингите и посещението на клубове като мимолетен катарзис, нужда и акт на трансгресия срещу по-мащабните политически и социално-икономически фактори, които тласкат към състояние на физическа и емоционална изолация.

Събитието се открива в 18:00 ч. на 27 октомври в „Топлоцентрала“ - Регионален център за съвременно изкуство и ще продължи в по-неформална обстановка от 20:30 ч. в галерия „Доза“ със специална прожекция на филм и разговор с артиста Леарт Рама.

Програмата на събитието включва и два разговора на 28 октомври, петък, 18:00 ч. в Топлоцентрала и на 29 октомври, събота, 14:00 ч. в галерия „Доза“ с участието на групата косовски артисти и куратора Хана Халилай заедно с българската сцена и водещи специалисти относно развитието, сътрудничеството и обмена между балканските страни.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", Посолството на Косово в Република България, Държавният културен институт към Министерството на външните работи.

Повече инфромация за участниците и събитието може да намерите на страницата във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1305064500324863

mediapool.bg