Кламер БГ - Новини: Проф. Михаил Неделчев е носителят на голямата награда на "Портал Култура"

Проф. Михаил Неделчев е носителят на голямата награда на "Портал Култура"

Общество

|
Ср, 02 Ноем 2022г. 15:52ч.
Проф. Михаил Неделчев е носителят на голямата награда на "Портал Култура"

Михаил Неделчев

Проф. Михаил Неделчев е носителят на специалната голяма награда на "Портал Култура" за принос в литературата и хуманитаристиката, съобщават организаторите. Ученият е отличен заради безспорния му принос към българското литературознание и безкомпромисното отстояване на истината в трудни времена.

В категорията "Проза" първа награда е за Захари Карабашлиев - за романа "Опашката" ("Сиела", 2021) - заради "неподражаемото му майсторство да превърне болките от съвременността в художествено преживяване". Втората награда е за Антония Апостолова - за романа "Нас, които ни няма" ("Жанет 45", 2021).

В категорията "Хуманитаристика" първата награда е за "Откаченият вагон" ("Фабер", 2021) на Георги Борисов - заради неговата "немерена реч", която разширява хоризонтите на българската словесност. Втората награда е за Вили Лилков и "Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" ("Сиела", 2021).

Специалната награда е присъдена на преводачката доц. Анна Николова заради забележителното ѝ преводаческо дело от латински език и пресътворяването на "Изповеди" на свети Аврелий Августин.

Специалната награда на фондация "Комунитас" за принос към гражданското общество е за Мартин Димитров - икономист и политик, заради законовата защита на социално уязвимите и подкрепата на дарителството в българското общество.

mediapool.bg