Кламер БГ - Новини: Рушащата се къща на Гешов няма да може да се надстроява

Рушащата се къща на Гешов няма да може да се надстроява

България

|
Ср, 15 Март 2023г. 15:23ч.
Рушащата се къща на Гешов няма да може да се надстроява

Сн. БГНЕС, архив

Къщата на Иван Гешов на столичния бул. "Патриарх Евтимий" до кино "Одеон" няма да може да бъде надстроена и превърната в 7-етажен хотел. Това предвижда одобреният от главния архитект Здравко Здравков проект за подробен устройствен план на имота. Преди три години общината започна процедура по промяна на плана, който предвиждаше на мястото на къщата на Гешов да бъде направен 7-етажен хотел. Заповедта за започването на процедурата обаче беше обжалвана от собственика – фирмата "Артемида БСИ".

"Одобреният през 2004 г. подробен устройствен план предвиждаше премахване на сградата-паметник на културата, както и ново свързано застрояване с предназначение хотел на 7 етажа, във фасадата на които само се маркира съществуващата стара сграда. По настояване на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за запазване на паметника на културата стартира процедура за изменение на действащия план и изработване на работен устройствен план. Заповедта за изработването на плана беше обжалвана от собственика на имота и след дълги съдебни процедури делото беше решено в полза на Столична община от Върховния административен съд", припомнят от Столичната община.

Новият план предвижда запазване на съществуващата в имота сграда – къщата на Гешов, която притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "местно значение" и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност "Жилищна зона "Център". Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, остават и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

След одобряването на проекта за подробен устройствен план на имота, той трябва да бъде приет и да влезе в сила, което ще отнеме още време. В същото време домът на българския министър-председател от периода 1911 - 1913 г. Иван Гешов продължава да се руши.

На собствениците на сградата редица пъти досега са налагани санкции заради състоянието на сградата, които са обжалвани от собствениците.

Преди да стане частна, къщата на Гешов е била собственост на общината. Тя сменя собственика си по позната схема – "Софийски имоти" апортира имота в общо дружество с частна фирма, а след това продава дела си в общата компания.

След като къщата става изцяло частна, с писмо на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подборния устройствен план и на регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел. През 2016 г. плановете за надстрояване на къщата са получили зелена светлина от НИНКН.

mediapool.bg