Кламер БГ - Новини: КС допусна жалбата на ПП и ДБ за част от последните промени в изборния закон

КС допусна жалбата на ПП и ДБ за част от последните промени в изборния закон

България

|
Ср, 15 Март 2023г. 16:37ч.
КС допусна жалбата на ПП и ДБ за част от последните промени в изборния закон

КС допусна жалбата на ПП и ДБ за част от последните промени в изборния закон

Конституционният съд (КС) прие като допустима за разглеждане по същество жалбата на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" срещу част от промените в Изборния кодекс (ИК) от декември миналата година, с които беше обезсмислен машинният вот и в големите секции бяха върнати хартиени бюлетини.

"Жалбата е срещу промените, които бяха въведени в рамките на 48-ото Народно събрание в Изборния кодекс. На първо място оспорваме избора пред част от българските граждани как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената бюлетина, отпечатана от машина. Този избор е само за част от гражданите. Тези, които гласуват в секции с под триста избиратели, нямат право на избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани. Основният мотив, както на вносителите, така и на мнозинството, което подкрепи промените в ИК, е да се даде възможност за избор на българските граждани. Стана ясно, че той не се отнася за всички", обясни още при внасянето на жалбата в края на януари Никола Минчев от ПП.

Повод за думите му е това, че според приетите от хартиената коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС промени избор между машинно и хартиено гласуване има само в секциите с над 300 избиратели, но в по-малките такава възможност няма и там се гласува само с традиционните хартиени бюлетини.

Освен това жалбата се отнася и до превръщането на машинното гласуване обикновено в отпечатване на нов вид бюлетини. С последните промени бе решено изборните комисии да не отчитат като резултат генерираните от устройствата обобщени данни, а вместо това да броят на ръка разписки от всеки вот в изборния ден, които вече се наричат "бюлетини от машинно гласуване".

"С осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машиннното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път", посочиха още при внасянето на жалбата от ПП и ДБ.

КС обаче не е допуснал да разглежда цялото искане на двете формации. Прекратено е производството в частта, в която двете формации бяха оспорили това, че "машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления по чл. 16, ал. 1 или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели".

mediapool.bg