Кламер БГ - Новини: Шефът на данъчните сменя Медведев като премиер

Шефът на данъчните сменя Медведев като премиер

Свят

|
Ср, 15 Ян 2020г. 19:06ч.
Шефът на данъчните сменя Медведев като премиер

Два часа след като руският президент Владимир Путин предложи конституционни промени, премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка и на негово място ще бъде назначен ръководителят на руската данъчна служба Михаил Мишустин.

Путин благодари на кабинета за свършената работа по време на среща в правителствената сграда. Медведев от своя страна обясни оставката си с необходимостта президентът да може "да предприеме всички мерки, които се налагат".

"Ние всички чухме посланието на президента. В него той набеляза не само много важни приоритети, по които да се работи в нашата страна през идната година, но и набеляза редица фундаментални промени в конституцията на Руската Федерация. Тези изменения, когато бъдат приети - а по-всяка вероятност това ще стане след обсъждане - ще внесат съществена промяна не само в редица членове на конституцията, но и като цяло в баланса на властите", заяви руският премиер в оставка.

Путин съобщи, че Медведев ще бъде назначен за заместник-председател на Съвет за сигурност на Русия - пост, който тепърва предстои да бъде създаден.

Новата длъжност ще бъде създадена в скоро време, каза руският президент и отбеляза, че Медведев винаги се е занимавал с такива въпроси. Той изрази увереност в качествата на досегашния премиер да допринесе за повишаване на отбранителния капацитет на страната и нейната сигурност.

Според сенатора Владимир Джабаров на практика Путин назначава Медведев за вицепрезидент.

Путин благодари за свършеното до момента от правителството, "въпреки, че не всичко се е получило", и поръча на кабинета да изпълнява задълженията си до назначаването на ново правителство.

Кой е новият премиер

По-късно руският президент внесе в парламента кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател.

53-годишният Мишустин работи в руското правителство от 1998 г. и е ръководил Федералната данъчна служба от 2010 г.

Той няма никаква политическа тежест и изборът му за премиер от Путин показва, че няма да играе независима роля, отбелязва Асошиейтед прес.

Малко преди да обяви рокадата, Путин предложи парламентът да получи правомощия да избира министър-председателя и министрите, което е сериозна промяна в руската конституция и намек за собственото му бъдеще. Според анализатори той обмисля различни варианти да остане на власт, включително чрез прехвърляне на власт към парламента и премиера.

Медведев, дългогодишен сътрудник на Путин, беше министър-председател от 2012 г., припомня Асошиейтед прес. Преди това той беше четири години президент.

Досегашното правителство включваше 10 вицепремиери и 22 министерства.

След "корупционната империя" - "частният сняг" на Медведев

Руският опозиционен активист Алексей Навални, който през 2017 г. публикува мащабно разследване за "корупционната империя" на премиера и то бе гледано над 32.7 млн. пъти, наскоро отново привлече общественото внимание към Медведев. Това стана точно преди Нова година, когато заради топлото за сезона време в Москва и други части на Русия нямаше сняг, с който руснаците са свикнали на този празник.

Навални показа в Инстаграм "частния сняг" във вилата на Медведев на река Волга. Снимката е направена от отсрещния бряг на реката и на нея се вижда, че цялата местност е безснежна, с изключение на вилата на премиера и ски склона край нея.

View this post on Instagram

Это дача Дмитрия Медведева на Волге, сфотографированная с другого берега реки. Но не спешите говорить: ну и чего? Ты ж нам детально показал её в "Он вам не Димон". ⠀ Тут офигенная деталь. Снег видите? А на соседних участках снег есть? То-то и оно. ⠀ В средней полосе России со снегом напряжёнка. Тепло. Снега нет в Москве. Снега нет во всей Ивановской области. Снега нет в городе Плёсе. А вот на даче Дмитрия Анатольевича Медведева в этом самом Плёсе, снег есть! ⠀ Купили снега, привезли и аккуратно засыпали горнолыжный склон и прилегающую к нему территорию. Ну захотелось премьер-министру России пару раз скатиться с горки, разве нам сложно сделать для него маленькое новогоднее чудо? ⠀ А оплатил это кто? Правильно - вы. Так что, если у вас нет денег, то держитесь от мысли, что как минимум одной семье в России вы подарили красивый праздник и обеспечили прекрасное новогоднее настроение.

A post shared by

Алексей Навальный (@navalny) on Dec 30, 2019 at 3:59am PST

"Сняг в Москва няма. Сняг няма и в цялата Ивановска област. Сняг няма и в трад Пльос. А ето че на вилата на Дмитрий Анатолиевич Медведев в същия този Пльос, сняг има! Купили са сняг, докарали са го и акуратно са засипали ски пистата и прилежащата към нея територия. Ако на руския министър-председател му се прииска да се спусне няколко пъти от хълма, нима е толкова трудно за него да се направи малко новогодишно чудо? А кой е пратил това? Правилно – вие. Ето защо, ако вие нямате пари, то може да ви държи мисълта, че сте подарили красив празник и сте осигурили прекрасно новогодишно настроение на минимум едно семейство в Русия", написа Навални.

mediapool.bg