Кламер БГ - Новини: САЩ и Китай подписаха първи договор за край на търговската война

САЩ и Китай подписаха първи договор за край на търговската война

Свят

|
Четв, 16 Ян 2020г. 09:09ч.
САЩ и Китай подписаха първи договор за край на търговската война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА. Това се случи на официална церемония, продължила 75 минути вБелия дом.

"От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа", каза Тръмп при подписването на споразумението, което влиза в сила през февруари.

С него Китай се ангажира да купувастоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари.

Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти.Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени. Тръмп каза, че митата ще бъдат запазени, защото иначе САЩ ще останат без карти в ръцете си по време на преговорите.

"Днес правим стъпка, която никой досега не е правил с Китай към едно бъдеще на справедлива и взаимна търговия с подписването на първата фаза на това историческо търговско споразумение. Заедно поправяме миналите несправедливости", заяви Тръмп.

"Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света", каза китайският вицепремиер Лю Хъ.

mediapool.bg