Кламер БГ - Новини: Руските дипломати, прогонени от Гърция, се инфилтрирали в разузнаването и армията

Руските дипломати, прогонени от Гърция, се инфилтрирали в разузнаването и армията

Европа

|
Пон, 23 Юли 2018г. 16:22ч.
Руските дипломати, прогонени от Гърция, се инфилтрирали в разузнаването и армията

Докато гръцкото правителство очаква реакцията на Москва след изгонването на двама руски дипломати и забраната за влизане в страната на други двама заради намеса във вътрешните работи, се появиха нови подробности около опитите на руски дипломати да наложат влиянието на Москва в Северна Гърция, съобщава вестник "Катимерини", цитиран в понеделник от БТА.

Според публикацията въпросните руски дипломати не само са опитали да подкупят представители на църквата и на местните власти в опит да подкопаят споразумението за името между Атина и Скопие, но и са опитали да се инфилтрират в Гръцката разузнавателна служба и във въоръжените сили на страната.

По-конкретно "Катимерини" е научил, че са правени опити за подкупване на бивш служител на разузнаването и на представители на армията.

Според правителствени източници опитите на Русия да разшири влиянието си в Северна Гърция са започнали преди време и са включвали участието на етнически грък, който се е преместил в страната след разпадането на Съветския съюз.

Създаването на културни групи и други дейности са били част от по-мащабна кампания на Русия да разшири влиянието си в регион, който споразумението за името подкопава от гледна точка на Москва, пише гръцкият вестник.

Все още не е известно какви мерки ще предприеме Русия в отговор на изгонването на дипломатите, посочва "Катимерини" и отбелязва, че това е една от най-големите дипломатически кризи през последните години.

mediapool.bg