Кламер БГ - Новини: Германия и Италия ще търсят на европейско ниво преодоляване на миграционния проблем

Германия и Италия ще търсят на европейско ниво преодоляване на миграционния проблем

Европа

|
Пон, 23 Юли 2018г. 18:36ч.
Германия и Италия ще търсят на европейско ниво преодоляване на миграционния проблем

Германия и Италия са напълно решени да търсят на европейско ниво начини за преодоляване на проблема с миграцията и са готови да допринесат за това, заяви германският външен министър Хайко Маас след срещата си с италианския си колега Енцо Моаверо Миланези, предават осведомителните агенции.

Двамата са обсъждали миграцията и най-вече въпроса за продължаване на операцията на ЕС за спасяване на мигранти "София". "Очакваме, че всички страни от ЕС ще съблюдават съгласуваните договорености. И спасяването в морето се явява такава договореност", каза Маас.

Моаверо Миланези каза, че проблемът с миграцията "има историческо значение". Според него европейските договори "предоставят много малко средства за действие" за решаване на този проблем.

След срещата си с Маас италианският външен министър каза, че санкциите по отношение на Русия не са средство за наказание, а средство, което да доведе до съблюдаването на международното право.

Той каза, че това не е нова позиция на италианското правителство и поради тази причина Италия не е възразила санкциите да бъдат продължени. Въпреки това, по думите му, възниква въпросът за ефективността на ограничителните мерки.

mediapool.bg