Кламер БГ - Новини: "Страхливци": Олег Тинков обвини бизнес елита в Русия, че не протестира срещу войната

"Страхливци": Олег Тинков обвини бизнес елита в Русия, че не протестира срещу войната

Война в Украйна

|
Вт, 03 Май 2022г. 19:25ч.
"Страхливци": Олег Тинков обвини бизнес елита в Русия, че не протестира срещу войната

Олег Тинков

Олег Тинков, основател на една от най-големите банки в Русия, заклейми руския бизнес елит за това, че отказва да говори срещу руската инвазия в Украйна.

Тинков е сред малцината влиятелни руски бизнесмени, които заеха открита позиция срещу войната, определяйки я в Инстаграм профила си на 19 април като като "клане".

По-късно той каза пред "Ню Йорк таймс", че веднага след тази публикация Кремъл е наредил на висшия мениджмънт от неговата компания - Tinkoff Bank, да прекратят връзките си с него.

Във вторник, 3 май, той пише в Инстаграм, че не съжалява.

"Загубих всичко, но не загубих своята душа", казва той в емоционалното си послание, което започва с думите "Сбогом Тинкофф банк, Сбогом Русия!"

"Нищо не ми остана в Русия. И това е лошо за Русия. Аз бях един от малцината, които съумяха въпреки, а не благодарение на режима, да изградят 4 различни бизнеса от НУЛАТА! В пика си моето състояние бе оценено от Форбс на $9.4млрд. И аз се гордеех, но не със сумата, а с това, че в корупционна и архаична Русия може да се изгради ЧЕСТЕН, свободен бизнес от американски тип! Никога не съм давал подкупи, не съм вземал на работа приятели и познати, това ще го потвърди който и да е наш служител, именно затова станахме втората банка в страната и бихме могли да станем първата...защото сме креативни и модерни, тези "деца и приятелчета на силовиците" с нищо не можеха да противостоят, всъщност, погледнете техните...лица?

Жалко, че моята страна окончателно се плъзна към архаика, патернализъм и сервилност. Русия я няма, всичко изчезна", пише Тинков в социалната мрежа.

"А заплахите лично към мен, човекът, който се бори с най-тежката форма на рак на кръвта -левкимия, желанието да ме наказат само заради МНЕНИЕ, моето честно мнение, говори за окончателното дехуманизиране на режима, Бог да ви благослови, обитатели на Кремъл и Лубянка", продължава той.

Тинков съобщи публично, че има левкимия, през март 2020 г. Той се лекува извън Русия.

"Благодарен съм на Потанин, който бързо ме изкупи, макар и за копейки, от този надигащ се ад", пише още Олег Тинков, който миналата седмица продаде своя 35 -процентен дял в дял в TCS – групата собственик на Tinkoff Bank на компанията Интеррос на руския минен магнат Владимир Потанин.

Бизнесменът казва пред "Ню Йорк таймс", че Tinkoff Bank е била заплашена с национализация, ако той не продаде дела си само за 3 процента от стойността, на която е оценена.

Макар че финалната цена не беше потвърдена, Лондонската фондова борса миналата година оцени дела на Тинков в TCS за над 20 млрд. долара.

"Нито един милиард/милион не струва детските сълзи! Аз изгубих всичко, но не изгубих Душата си. Не мога спокойно да изкарвам пари в страна, която води война със своята съседка, убивайки цивилни граждани и деца! Това е ЗЛО, а аз съм на страната на ДОБРОТО! Не зная колко живот ми остава, но определено не искам да умирам с тези милиарди", пише още Тинков, наричайки "копелета, страхливци и мръсници" 90% от всички олигарси в Русия.

"Страхливци, имате един живот и трябва да го изживеете като човек", казва той.

Тинков съобщава, че изнася от Русия брандовете Tinkoff и La Datcha. "Те принадлежат на семейството ми и не искам да ги опетнявам с кръвта на руски войници и жители на Украйна! Украйна ще победи, защото доброто винаги побеждава злото, както са ни убичи в училище", казва Тинков и завършва със стих от "Ума си тегли" на Александър Грибоедов:

"Да яздя в плен не е за мен.

Не се оглеждам, бягам, по света ще кретам,

ще търся кът за своя устрем оскърбен!

Каретата! Карета!"

*Преводът на този стих от Грибоедов е на Красимир Георгиев.

View this post on Instagram

A post shared by Oleg Tinkov (@olegtinkov)

mediapool.bg