Кламер БГ - Новини: Руски депутати искат преразглеждане на ядрената доктрина на страната

Руски депутати искат преразглеждане на ядрената доктрина на страната

Свят

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 08:44ч.
Руски депутати искат преразглеждане на ядрената доктрина на страната

Група руски депутати поискаха от Кремъл в четвъртък преразглеждане на ядрената доктрина на Русия и промяна на правилата за използване на ядрено оръжие заради повишеното напрежение със Запада, предаде Асошиейтед прес.

Това стана по време на дебат в комисията по отбраната при Федералното събрание – горната камара на парламента, на който бе предложено съветът за сигурност при руския президент да подготви нова версия на ядрената доктрина.

Според руските сенатори в нея следва изрично да се спомене, че Русия ще отговори на атака срещу нея с хиперзвукови и други стратегически неядрени оръжия.

Според сегашната руска военна доктрина Москва може да използва ядрени оръжия в отговор на ядрено нападение срещу нея или нейните съюзници или в случай на агресия с конвенционални оръжия, която застрашава "самото съществуване на държавата".

Информационната агенция цитира сенатора Франц Клинцевич, според когото предложението за преразглеждане на ядрената доктрина е породено от разполагане на силите на НАТО по-близо до руските граници. По думите му "всичко това има за цел да заплашва Русия".

АП припомня, че в началото на тази седмица президентът Владимир Путин председателства среща на военни шефове, на която е било обсъдено решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. Това е ключово споразумение, сдържащо досега надпреварата във въоръжаването.

mediapool.bg