Кламер БГ - Новини: Тръмп разпали конфликт с председателя на Върховния съд на САЩ

Тръмп разпали конфликт с председателя на Върховния съд на САЩ

Свят

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 12:13ч.
Тръмп разпали конфликт с председателя на Върховния съд на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп разпали пореден личен конфликт – този път с председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Повод за възникналата полемика между двамата бе решението на федерален съдия в Сан Франциско от понеделник да блокира изпълнението на указа на държавния глава срещу предоставянето на убежище на нелегални имигранти.

Белият дом веднага реагира с декларация, в която се казва, че властите в САЩ ще предприемат в рамките на закона всички необходими мерки за защита на южната граница на страната въпреки решението на съда.

А самият Тръмп писа в Туитър: "Извинявам се, председателю на Върховния съд Джон Робъртс, но у нас наистина има "съдии на Обама", чиито възгледи силно се отличават от възгледите на онези хора, на които е възложено да гарантират сигурността на нашата страна".

В сряда съдия Робъртс излезе с декларация, в която се казва: "Ние нямаме съдии, привърженици на Обама, или съдии, привърженици на Тръмп, или на Буш, или на Клинтън. Имаме изключителна група от отдадени на професията си съдии, които правят най-доброто, за да гарантират равни права на онези, които застават пред тях. Независимата съдебна система е нещо, за което всички трябва да бъдем благодарни."

Необичайно е за шеф на 9-членния Върховен съд на САЩ да излезе с такъв публичен отговор на президента. Опонентите на Тръмп виждат в неговите непрестанни критики срещу федералните съдилища опасна атака срещу върховенството на закона в САЩ, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg