Кламер БГ - Новини: Руската пропагандна машина попада под новите евросанкции

Руската пропагандна машина попада под новите евросанкции

Война в Украйна

|
Ср, 15 Фев 2023г. 19:30ч.
Руската пропагандна машина попада под новите евросанкции

Руската пропагандна машина попада под новите евросанкции

Руските тролове ще бъдат включени в списъците на санкционираните от ЕС лица заедно с още руски военни и политици. Това съобщи на пресконференция в сряда председателят на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен. Тя посочи, че проводниците на руска пропаганда разпространяват токсични лъжи, за да поляризират европейските общества.

"Вече почти година агресията на Русия сее смърт и разруха. Путин не само води брутална война на бойното поле, но и подло се насочва към цивилни. Агресорът трябва да си плати за това. Днес засилваме натиска с десети пакет санкции", заяви фон дер Лайен.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел уточни, че Съюзът ще наложи рестрикции както на медии, така и на отделни лица, които според него замърсяват публичната среда с дезинформация и зловредно говорене и така със средствата на информационната война обслужват войната на фронта.

В допълнение към предходните санкции, с новия пакет ще бъде забранен износът за Русия на промишлени и високотехнологични продукти на обща стойност 11 милиарда евро, по-конкретно електроника, специализирани превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, които не могат да бъдат доставени от трети за ЕС страни. ЕК ще предложи и контрол върху 47 нови електронни компонента, които могат да се използват в руски оръжейни системи, включително дронове, ракети, хеликоптери, както и върху редки подземни ресурси и термокамери. С това ЕС ще забрани всички технологични продукти, използвани на бойното поле, смята фон дер Лайен. За износ ще се забранят и стоки, които могат да се използват директно от армията като антени и кранове.

Предвижда се и налагане на санкции на Иран. Поводът за това са безпилотните дронове Shahed, предоставени от Иранската революционна гвардия на руската армия, която ги е използвала за атакуване на гражданска инфраструктура в Украйна.

mediapool.bg