Кламер БГ - Новини: МС: Български военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна

МС: Български военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна

Война в Украйна

|
Пет, 17 Фев 2023г. 17:01ч.
МС: Български военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите членки на ЕС, съобщиха от Министерския съвет в петък.

По-рано тази седмица служебното правителство реши България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на тренировъчната мисия на ЕС (EUMAM UA?, като обучението ще се извършва само на територията на държави членки на ЕС"

Това стана след като парламентът предвиди участието още в края на миналата година. Тогава депутатите с голямо мнозинство решиха България да се присъедини към партньорите си в ЕС и НАТО и да окаже директна военна помощ за отбраната на Украйна.

Президентът Румен Радев, обаче, предупреди назначеното от него служебно правителство да не изпраща още траншове военна помощ за Украйна, както се очакваше.

В същото време от Външно министерство съобщиха, че България е отпуснала над 240 млн. евро за хуманитарна и друга помощ за Украйна.

Близо 150 хил. украински граждани са получили временна закрила в страната ни.

През февруари се навършва година от началото на войната в Украйна.

Паралелно се провеждат десетки граждански кампании в помощ на Украйна.

"Измина една година от началото на руската военна агресия срещу Украйна. Оставаме ангажирани в нашата непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за нейната европейска перспектива", посочват от МВнР.

"Oставаме единни в подкрепата си за всички украински граждани – отдаваме почит на Украйна и нейния народ за смелостта и жертвите в защитата на неотменимото им право да решават собственото си бъдеще", пишат още от ведомството.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

mediapool.bg