Кламер БГ - Новини: Русия ще разположи в орбита космическа обсерватория през 2028 г.

Русия ще разположи в орбита космическа обсерватория през 2028 г.

Свят

|
Пет, 30 Дек 2022г. 10:02ч.
Русия ще разположи в орбита космическа обсерватория през 2028 г.

Русия ще разположи в орбита космическа обсерватория през 2028 г.

През четвъртото тримесечие на 2028 г. в орбита ще бъде разположена руската космическа обсерватория Spektr-UV с ултравиолетов телескоп за изследване на галактики, нови звезди и екзопланети, съобщи Роскосмос.

По-рано беше съобщено, че се планира Spectra-UV да бъде изстреляна с ракета Angara-A5M с горна степен тип DM от космодрума Восточний след 2025 г.

"Развойната дейност по Spektr-UV в момента е на етап разработване на проектна документация, производство на съставните части на космическия апарат и провеждане на наземните им изпитания. Изстрелването на космическия кораб е планирано за четвъртото тримесечие на 2028 г.", заявиха от Роскосмос.

Очаква се Spectr-UV да изучава експлозивните процеси в галактиките, звездните и компактните обекти, раждането на звездите и планетарните системи, както и процесите, протичащи в планетарните атмосфери, кометите и други тела от Слънчевата система. Освен това ще бъдат наблюдавани вече открити екзопланети, за да се изучат техните атмосфери и да се открият биомаркери, т.е. признаци на живот.

Според академик Лев Зелени, заместник-председател на Космическия съвет на РАН, Spectr-UV е близък до американския Hubble и може да заеме неговото място. Той е изведен в ниска околоземна орбита през 1990 г. и може да бъде изведен от нея в средата на 30-те години на миналия век.

Руското устройство ще бъде изведено в геосинхронна орбита на височина около 35 800 км и ще предава данни към космическата комуникационна станция в Мечото езеро край Москва, в Дубна и край Калязин. Периодът на активна експлоатация е пет години.

По-рано беше планирано в проекта да участват учени от Испания и Япония. Официално те не са отказали да сътрудничат, но според главния конструктор на проекта Сергей Шостак въпросът за тяхното участие остава открит, докато Институтът по астрономия на Руската академия на науките вече работи по замяната на елементите на научните инструменти, които тези страни искат да доставят, с местни.

mediapool.bg