Кламер БГ - Новини: Русия разшири санкциите срещу британски служители

Русия разшири санкциите срещу британски служители

Европа

|
Ср, 30 Дек 2020г. 15:33ч.
Русия разшири санкциите срещу британски служители

Русия разшири санкциите си срещу британски отговорни служители, в отговор на подобни мерки, приети през октомври от Лондон спрямо Москва на фона на предполагаемото отравяне на главния руски опозиционер Алексей Навални, съобщи Франс прес.

Въз основа на принципа на реципрочността, Русия взе решение да увеличи броя на британските граждани, на които се отказва влизане в страната ни, посочи руското външно министерство в изявление, без да уточни самоличността и броя на засегнатите служители.

Според Москва въпросните британци са тези, които са замесени в ескалацията на антируските санкции.

Британската посланичка в Русия Дебора Бронърт беше извикана днес в руското външно ведомство, за да бъде уведомена за това решение, се казва още в комюникето.

През октомври Обединеното кралство санкционира седем руски служители, след които са ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и бизнесменът Евгений Пригожин, известен с близостта си с президента Владимир Путин, заради предполагаемата им роля в отравянето на Навални, както и в конфликта в Либия.

Навални се разболя тежко на 20 август на борда на самолет в Сибир и в момента е в Германия. Според няколко западни лаборатории опозиционерът е бил отровен с помощта на нервнотоксичен агент от типа "Новичок", вещество, създадено от съветски специалисти за военни цели.

Заключението беше потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия, а разследване на няколко медии посочи отговорността на ФСС за това отравяне.

Руските власти отричат всякаква отговорност и поставят под съмнение твърдението за отравяне.

Москва осъди наложените през октомври от Лондон санкции като неконструктивни и неприятелски действия от страна на Лондон, както и като неприемливи и неразумни ограничителни мерки срещу руски граждани.

В понеделник Русия разшири санкциите срещу германски служители, в отговор на подобни мерки, предприети през октомври от Европейския съюз, който обвинява Москва, че стои зад хакерската атака срещу Бундестага през 2015 г.

mediapool.bg