Кламер БГ - Новини: Първият министър на Шотландия: Скоро ще се върнем в ЕС

Първият министър на Шотландия: Скоро ще се върнем в ЕС

Европа

|
Пет, 01 Ян 2021г. 13:36ч.
Първият министър на Шотландия: Скоро ще се върнем в ЕС

“Шотландия скоро ще се върне в Европейския съюз“, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън в момента, когато Великобритания окончателно излезе от общността, предаде Ройтерс.

"Европа, Шотландия скоро ще се върне. Не изгасяй светлината", написа Стърджън на страницата си в Туитър.

На референдума Шотландия гласува против Брекзит. По-рано Стърджън е заявявала, че сделката с ЕС не може да компенсира шотландските загуби заради Брекзит.

В полунощ на 31 декември срещу 1 януари Великобритания окончателно напусна ЕС, завършвайки излизането си от единния пазар и митническия съюз на блока. Kамбаните на Биг Бен в Лондон удариха, когато този момент настъпи.

“Това е удивителен момент за тази страна. Ние държим свободата си в ръцете си и от нас зависи да се възползваме максимално от нея”, каза в своето новогодишно приветствие премиерът Борис Джонсъс.

Позовавайки се на края на преходния период за Брекзит, премиерът заяви, че Обединеното кралство ще бъде „свободно да прави нещата по различен начин и ако е необходимо по-добре от нашите приятели в ЕС“ през 2021 г.

Той каза, че Великобритания ще „работи с партньори по целия свят, не само за справяне с изменението на климата, но и за създаване на милиони висококвалифицирани работни места, от които тази страна ще се нуждае не само тази година – 2021 г. – докато се справя с Ковид, но и през следващите години”.

„Мисля, че ще се прояви непреодолимият инстинкт на хората в тази страна да се обединят като едно Обединено кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които ще работят заедно, за да представят нашите ценности по света“, коментира Джонсън.

mediapool.bg