Кламер БГ - Новини: 13 страни смятат, че ЕС би трябвало да сподели ваксините с балканските съседи

13 страни смятат, че ЕС би трябвало да сподели ваксините с балканските съседи

Европа

|
Ср, 06 Ян 2021г. 17:42ч.
13 страни смятат, че ЕС би трябвало да сподели ваксините с балканските съседи

Европейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи ваксини срещу коронавируса и да направи повече за борбата с вируса в Украйна, заявиха днес външните министри на 13 държави от общността в съвместно писмо до Европейската комисия, предаде Ройтерс.

България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция казаха, че ЕС няма да бъде в безопасност, докато страните до неговите граници също не се възстановят от пандемията.

"Твърдо подкрепяме усилията и инициативите на държавите членки и Европейската комисия за споделяне на ваксините от възложените договори с най-близките съседи на ЕС - като страните от Западните Балкани", заявиха министрите в писмото, което беше оповестено публично.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис каза отделно, че е "наш дълг да помогнем на партньорите на ЕС на изток, Западните Балкани и други региони".

Страните от ЕС започнаха кампания за масова ваксинация на 27 декември, но балканските държави, които са по-бедни от членовете на общността, не могат да договорят същия достъп до ваксини с производителите на лекарства. Други съседни държави нямат ясен график за своите национални ваксинационни програми.

ЕК каза, че е получила писмото и ще отговори на тези правителства. Комисията заяви, че проучва начини да помогне на балканските страни и други съседи, включително Грузия и Украйна.

Шестте балкански държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия, са смятани за бъдещи членове на ЕС.

mediapool.bg