Кламер БГ - Новини: Русия не възразява САЩ да се включат в търсенето на изход от украинската криза

Русия не възразява САЩ да се включат в търсенето на изход от украинската криза

Свят

|
Четв, 10 Фев 2022г. 17:31ч.
Русия не възразява САЩ да се включат в търсенето на изход от украинската криза

Андрей Руденко

Русия съзнава потенциала на САЩ да влияят върху Украйна по въпроса за Минските споразумения и затова няма принципни възражения Вашингтон да се включи в процеса на мирно уреждане на кризата около Украйна. Това заяви пред ТАСС руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко по повод идеята на Киев за създаването на преговорен формат Украйна-Русия-САЩ.

Руденко каза също, че Русия не изключва възможността да евакуира своите дипломати от Украйна, за да ги защити от възможни провокации от страна на режима в Киев и трети страни.

САЩ и редица западни страни неотдавна обявиха евакуация на персонала от посолствата си в Киев. Явно нашите западни колеги или знаят нещо, което на нас не ни е известно, или подготвят нещо. В тази ситуация си запазваме правото също да вземем необходимите мерки за гарантиране на сигурността на нашите дипломати в Украйна, да ги защитим от възможни провокации на киевския режим или трети страни, включително организирайки евакуирането им в родината, каза заместник-министърът.

mediapool.bg