Кламер БГ - Новини: Русия е готова на 70% за инвазия в Украйна, според източници на САЩ

Русия е готова на 70% за инвазия в Украйна, според източници на САЩ

Свят

|
Нед, 06 Фев 2022г. 12:01ч.
Русия е готова на 70% за инвазия в Украйна, според източници на САЩ

Украинските войници са в готовност за защита

Русия е събрала около 70% от военния капацитет, необходим за пълномащабна инвазия в Украйна през следващите седмици, твърдят американски представители, цитирани от ББС в неделя.

Според неназованите източници, със застудяването в средата на февруари и замръзването на земята, Москва ще може да вкара по-тежко оборудване.

Твърди се, че Русия има над 100 000 войници близо до границите на Украйна, но Москва отрича да планира атака.

Американските служители не предоставиха доказателства за оценката си, тъй като ставало въпрос за чувствителни разузнавателни данни. Те посочват, че знаят дали руският президент Владимир Путин е решил да предприеме такава стъпка и допълват, че все още е възможно дипломатическо решение за успокояване на напрежението между Москва и Киев.

Говорейки при условие за анонимност, двама американски служители казаха на агенция Ройтерс, че метеорологичните условия ще осигурят пиков прозорец за Русия да придвижи военното си оборудването между 15 февруари и края на март.

Според оценките на докладите руска инвазия в Украйна може да причини до 50 000 цивилни жертви, до 25 хиляди убити украински военни и до 10 хиляди жертви на руската армия.. Те също така изчислиха, че една атака може да доведе до падане на украинската столица Киев до дни и да предизвика бежанска криза в Европа, тъй като милиони хора бягат.

Допълнителни американски войски пристигат в Полша като част от ново разполагане за укрепване на силите на западния военен алианс НАТО в региона.

Първата група кацна в Жешов в югоизточната част на Полша в събота. Администрацията на американския президенат Джо Байдън обяви преди дни, че ще изпрати близо 3000 допълнителни войници в Източна Европа.

Москва продължава да твърди, че нейните войски са в региона за военни учения, но Украйна и нейните западни съюзници остават загрижени, че Кремъл планира да предприеме нападение.

Напрежението идва почти осем години, след като Русия анексира украинския южен полуостров Крим и подкрепи кървав бунт в източния регион на Донбас.

Москва обвинява украинското правителство, че не е изпълнило споразумението от Минск - международно споразумение за възстановяване на мира на изток, където подкрепяните от Русия бунтовници контролират части от територия и най-малко 14 000 души са убити от 2014 г. насам.

Русия настоява, че Украйна не трябва да бъде допускана да се присъедини към НАТО.

mediapool.bg