Кламер БГ - Новини: Елизабет ІІ отбелязва "платинен" юбилей на престола

Елизабет ІІ отбелязва "платинен" юбилей на престола

Свят

|
Нед, 06 Фев 2022г. 18:12ч.
Елизабет ІІ отбелязва "платинен" юбилей на престола

Елизабет ІІ отбелязва

Британската кралица Елизабет ІІ отбелязва в неделя 70-ата годишнина от възкачването си на престола, предадоха световните агенции. В навечерието на "платинения" си юбилей на британския трон тя даде в кралската резиденция в Сандрингам малък прием за хора от местната общност и за доброволци и получи като подарък торта, която собственоръчно разряза, а след това обяви, че би искала снаха й Камила, втората съпруга на принц Чарлз, да стане кралица консорт, когато Чарлз заеме трона.

"И когато му дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че вие ще окажете на него и съпругата му същата подкрепа, която оказвахте на мен; и моето искрено желание е, когато дойде времето, Камила да бъде кралица консорт и да продължи своята лоялна служба", обърна се към британците кралицата..

Това бе първото й публично появяване след октомври миналата година в замъка Уиндзор. В обществото има притеснения за здравето на монарха, след като изкара една нощ в болница миналата есен и лекарите й препоръчаха повече почивка.

Официалните чествания на "платинения" юбилей", какъвто за пръв път постига британски монарх, са насрочени за юни, когато ще има четири почивни дни заради празничните прояви.

"Това е момент за национален празник, който в същото време ще бъде ден на смесени емоции за Нейно Величество, тъй като денят също така отбелязва 70 години от смъртта на нейния любим баща Джордж VI", каза през миналата седмица премиерът Борис Джонсън пред парламента. Той благодари на монарха за "неуморната й служба".

mediapool.bg