Кламер БГ - Новини: Русия арестува заподозрян за продажба на тайна информация за Петров и Боширов

Русия арестува заподозрян за продажба на тайна информация за Петров и Боширов

Свят

|
Вт, 30 Окт 2018г. 17:24ч.
Русия арестува заподозрян за продажба на тайна информация за Петров и Боширов

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е открила и задържала заподозрян за продажба на информация за задграничните пътувания на Александър Петров и Руслан Боширов, които според британските власти са отровили бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, съобщи "Росблат", позовавайки се свои източници.

По данни на изданието, задържаният е служител на граничните служби на ФСБ в северзо-западния район. Той е бил издирен в хода на масовите проверки сред частни детективи и държавни служители, за които се смята, че са продали информация от закритата база данни, включително за напускането на страната, от базата данни на "Роспаспорт" и на Федералната данъчната служба.

Сътрудници от две управления на ФСБ "за кратък период" са провели "над 60 обиска", пише "Росблат". В резултат на това били образувани "много дела" по различни членове на Наказателния кодекс – за незаконно получаване и разгласяване на сведения, съставляващи търговска, данъчна и банкова тайна; за превишаване правомощията на частните детективи; за нарушаване неприкосновеността на личния живот и др.

Всички образувани дела по никакъв начин не са свързани с Петров и Боширов, "става дума за изтичане на информация за други личности", уточнява източникът.

Руските власти отричат да имат нещо общо с отравянето на Скрипал, отхвърлят и разкритията, че Петров и Боширов са агенти на руските спецслужби. По-рано по препоръка на президента Путин двамата дадоха интервю пред руската държавна телевизия RT, в което разказаха, че посетили като туристи английското градче Солсбъри точно по времето, когато там бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал.

Кремъл заяви, че не знае нищо за задържани във връзка с изтичането на секретна информация. "Не разполагаме с такава информация", коментира Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Публичните разкрития за истинската самоличност на двамата руски "туристи" бяха направени от независимата разследваща група Bellingcat съвместно с руския й партньор The Insider. Те публикуваха различни документи, свързани с Петров и Боширов, включително копия от формулярите им за кандидатстване за задгранични паспорти, копия от документите, удостоверяващи преминаването на границата и паспортни извлечения от системата "Руски паспорт".

Според британските власти зад името Руслан Боширов се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а зад Александър Петров – военният лекар Александър Мишкин.

mediapool.bg