Кламер БГ - Новини: Румъния и Украйна отварят нов граничен пункт на границата си

Румъния и Украйна отварят нов граничен пункт на границата си

Европа

|
Четв, 10 Ноем 2022г. 11:40ч.
Румъния и Украйна отварят нов граничен пункт на границата си

Снимката е архивна

Румънският премиер Николае Чука и украинският му колега Денис Шмигал ще участват днес в откриването на нов граничен пункт и митница на общата граница, предаде агенция Аджерпрес.

Новият пункт се намира при селищата Викову де Сус от румънска страна и Красноилск - от украинска. Решението за отваряне на пропускателния пункт бе одобрено от румънското правителство в сряда.

Говорителят на румънското правителство Дан Карбунару посочи, че това е първият граничен пункт, отворен след руската военна агресия в Украйна, между Киев и държава членка на Европейския съюз.

По думите на говорителя този граничен пункт ще обхваща както международния пешеходен и автомобилен пътнически трафик, така и товарния трафик, с постоянен график на работа, като по този начин ще се ускори и улесни преминаването на границата от хора и транспортни средства.

Румънският премиер и украинският му колега ще се срещнат в румънската част на граничния пункт Викову де Сус - Красноилск.

След това е предвидена среща на румънския министър-председател с представители на местната публична администрация на окръг Сучава (Северна Румъния), в която ще участва председателят на окръжния съвет Георге Флутур.

mediapool.bg