Кламер БГ - Новини: Лондон и Париж се разбраха за ограничаване нелегалната миграция през Ламанша

Лондон и Париж се разбраха за ограничаване нелегалната миграция през Ламанша

Европа

|
Пон, 14 Ноем 2022г. 14:18ч.
Лондон и Париж се разбраха за ограничаване нелегалната миграция през Ламанша

Лондон и Париж се разбраха за ограничаване нелегалната миграция през Ламанша

Великобритания и Франция подписаха днес споразумение на стойност 72,2 млн. евро с цел през следващата година да се засилят мерките за спиране на незаконната миграция през Ламанша, предаде Ройтерс.

Британското правителство се съгласи да изплати на Франция споменатата сума, в замяна на което Париж ще увеличи с 40% присъствието на своите сили за сигурност по крайбрежието. Това означава 350 жандармеристи и полицаи повече, които да охраняват плажовете в Кале и Дюнкерк, съобщи Асошиейтед прес.

От началото на годината повече от 40 000 души са преминали през Канала с малки лодки, а за цялата минала година броят им е бил 28 526. Това положение увеличава натиска върху новия британски премиер Риши Сунак и вътрешната министърка Сюела Бравърман да направят повече за спиране на потока.

"В интерес както на Обединеното кралство, така и на Франция е правителствата да работят заедно за решаването на този сложен проблем", гласи изявление на Бравърман след срещата ѝ с френския си колега Жералд Дарманен в Париж днес сутринта.

"Няма бързи решения, но това ново споразумение ще означава, че можем значително да увеличим броя на френските жандармеристи, патрулиращи по плажовете в Северна Франция, и да гарантираме, че британските и френските служители работят ръка за ръка, за да спрат контрабандистите на хора."

Британски служители за първи път ще бъдат включени в ръководени от Франция контролни центрове и на терен с техните колеги, за да подобрят координацията и обмена на информация.

Споразумението ще засили сигурността на пристанищата с инвестиции в технологии за наблюдение, дронове, екипи със специално обучени кучета, видеонаблюдение и хеликоптери, за да се подпомогне откриването и предотвратяването на пресичането на границата, както и в подкрепа на центровете във Франция за приемане на мигранти.

mediapool.bg