Кламер БГ - Новини: ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

Европа

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 16:47ч.
ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

Европейската комисия призовава Европейския съвет бързо да приеме решение за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Под ръководството на чешкото председателство на 8 декември Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще гласува присъединяването на трите страни към Шенгенското пространство.

По предложение на чешкото председателство гласуването за Хърватия ще бъде отделно от това за България и Румъния.

Очакванията са Хърватия да бъде приета без проблеми, докато за България и Румъния това не е сигурно заради твърдата позиция на Нидерландия срещу влизането на двете страни в Шенген заради корупцията.

В приетото днес съобщение Еврокомисията прави преглед на стабилните резултати, постигнати от трите държави членки при прилагането на шенгенските правила.

От години трите страни допринасят значително за доброто функциониране на Шенгенското пространство, включително по време на ограниченията, свързани с пандемията, и неотдавна, когато бяха изправени пред безпрецедентните последици от войната в Украйна, се казва в съобщението на Европейската комисия.

Въпреки че трите държави вече са частично обвързани от шенгенските правила, контролът по вътрешните граници с тези държави членки не е премахнат и следователно те не се ползват с пълните предимства, които произтичат от това, да са част от Шенген, е посочено в съобщението.

Разширеното Шенгенско пространство ще направи Европа по-безопасна, като се засили защитата на общите ни външни граници и се подобри ефективността на полицейското сътрудничество, по-благоденстваща, като не се губи повече време по границите и се улесняват контактите между хората и бизнеса, както и по-привлекателна, като се разшири значително най-голямото общо пространство в света без проверки по вътрешните граници, посочват от Европейската комисия.

Според нея България е въвела сигурно управление на границите с ефикасно наблюдение и системни гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международно полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре установена. България също така доказа, че разполага с необходимите структури, за да осигури зачитането на основните права, като гарантира достъп до международна закрила и спазва принципа на "забрана за връщане", се казва в съобщението.

През 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценка по Шенген. Европейският съвет отчете приключването на процеса на оценка в две отделни свои заключения. В продължение на повече от 11 години обаче не беше взето решение за премахване на вътрешните граници, отбелязва ЕК.

Предвид времето изминало от 2011 г. насам и развитието на шенгенските правила, през март 2022 г. България и Румъния направиха декларация пред Европейския съвет. Двете страни препотвърдиха ангажимента си да продължат да прилагат правилно шенгенските правила и да допринасят за правилното функциониране на Шенгенското пространство.

Доброволната експертна мисия за установяване на фактите, която се проведе през октомври 2022 г., показа, че България и Румъния не само продължават да прилагат новите правила и инструменти, но и значително са засилили цялостното прилагане на шенгенската архитектура във всичките ѝ измерения. Освен това тези две държави доказаха, че имат образцови резултати по отношение на прилагането на шенгенските правила, се казва още в съобщението на Еврокомисията.

Шенгенското пространство е най-голямата зона за свободно пътуване в света, в която участват 22 държави от ЕС. Това са Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения.

Освен тях има и 4 асоциирани държави извън ЕС - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Ирландия поддържа клауза за неучастие по отношение на премахването на контрола по вътрешните граници.

Държавите, които желаят да се присъединят към Шенгенското пространство, трябва да преминат редица оценки по Шенген, за да се потвърди дали отговарят напълно на условията, необходими за прилагането на шенгенските правила.

След като мисиите за оценка по Шенген потвърдят готовността на държавата членка да се присъедини към пространството, е необходимо единодушно одобрение от всички останали държави членки, които прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген. Европейският парламент също трябва да даде съгласието си.

На 10 ноември 2022 г. Европейският парламент (ЕП) даде положително становище по проекта за решение на Европейския съвет относно пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Хърватия. На 18 октомври 2022 г. ЕП прие резолюция, с която прикани Съвета да разреши на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство.

mediapool.bg