Кламер БГ - Новини: Румен Радев обяви предсрочни избори на 11 юли (видео)

Румен Радев обяви предсрочни избори на 11 юли (видео)

България

|
Ср, 05 Май 2021г. 14:25ч.
Румен Радев обяви предсрочни избори на 11 юли (видео)

Президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 11 юли. Това стана, след като той връчи в сряда последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "БСП за България", но лидерът Корнелия Нинова незабаво върна мандата с аргумента, че няма подкрепа за правителство с надпартийни приоритети.

Така, за първи път в най-новата история на България, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочни избори за ново Народно събрание, след като партиите в 45-я парламент не успяха да сформират кабинет.

След като коалицията ГЕРБ-СДС не получи подкрепа за представеното от нея правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.

Румен Радев обяви, че високо оценява мотивите на левицата също да върне мандата и да се откаже от съставяне на експертно или програмно правителство, защото България има нужда от политическа алтернатива на досегашния модел на управление, каквато не е намерена в 45-ото Народно събрание.

"Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза", коментира държавният глава по отношение на ситуацията в бъдещото 46-о Народно събрание.

След 3 неуспешни опита на 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще назначи служебен кабинет следващата седмица. До дни държавният глава трябва да издаде и указ за разпускане на Народното събрание.

Румен Радев съобщи още, че неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента. В сряда следобед Радев е насрочил консултации с парламентарно представените партии, за да се запознае с предложените от тях номинации за членове на ЦИК, а на 7 май кандидатите ще бъдат изслушани.

"Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса", заяви Румен Радев.

"В последните дни всичко е Изборен кодекс. Борисов и новите партии се захапаха за Изборния кодекс и забравиха за проблемите на хората. Борисов говори за "джуркане" на кандидати за ЦИК, Слави му отговаря, че и при неговото управление било същото (тоест, нищо ново не се прави от новите)", написа във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова преди връчването на мандата и началото на парламентарното заседание.

Според лидера на БСП сериозните проблеми на обществото са съвсем други. "Има ли разумни политици, които да мислят за хората и техните реални проблеми? Ще проличи днес, когато се гласува нашето предложение за преизчисляване на пенсиите и преговори за "Спутник V", каза Нинова.

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира пред БНТ, че най-късно в петък би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на президента Радев. По думите му най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли.

"Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни проф. Киров.

Той уточни още, че служебното правителство не може да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. "Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента", каза Пламен Киров.

Той обаче уточни, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

mediapool.bg