Кламер БГ - Новини: Преизчисляването на пенсиите мина на първо четене, но няма нито време, нито пари

Преизчисляването на пенсиите мина на първо четене, но няма нито време, нито пари

България

|
Ср, 05 Май 2021г. 18:55ч.
Преизчисляването на пенсиите мина на първо четене, но няма нито време, нито пари

Парламентът прие в сряда на първо четене преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г., със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесени от "БСП за България", бяха одобрени със 127 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се".

За окончателното приемане на текстовете на второ четене обаче най-вероятно няма да има нито време, нито пари. Президентът Румен Радев вече обяви, че ще разпусне 45-ото Народно събрание следващата седмица. За да се осигури финансирането на мярката, която ще струва милиарди левове на тазгодишния и на следващите бюджети, е необходима актуализация на бюджета, каквато никой не е внесъл.

Спор в пленарната зала предизвика предложението на Корнелия Нинова законопроектът да бъде обсъден и на второ четене. След възражения от залата председателят на Народното събрание Ива Митева не подложи искането на гласуване, защото нямало консенсус, а при обсъждането са били направени заявки, че текстът не е прецизен. След безредици в залата беше дадена и почивка.

След почивката обаче безредиците станаха още по-сериозни. Депутатите от левицата посрещнаха отказа на Митева да подложи на гласуване искането на левицата законопроектът да бъде разгледан в рамките на днешното заседание на второ четене с викове "оставка" и освирквания. "Г-н Свиленски, вие се подигравате с българския парламент днес", каза Митева, след което се наложи да упражни правомощието си и да прекрати заседанието. Йордан Цонев от ДПС също апелира към Митева да прекрати заседанието, като цитира разпоредба от правилника, според която в председателят може да прекрати заседанието поради липса на ред и условия за нормално протичане на заседанието.

Преди това, по време на дебатите, депутатите ГЕРБ упрекнаха БСП в популизъм и лицемерие и посочиха, че преизчислението на пенсиите не може да се случи без актуализация на бюджета, каквато не е в правомощията на служебно правителство. Лицемерно е три часа след като сте върнали мандат за правителство, да предлагате нещо, което може да направи само редовно правителство, коментира Димитър Главчев. Освен това той отбеляза, че законопроектът не е минал през бюджетна комисия.

От БСП отговориха, че внасят предложението за пети път, затова не е популизъм и не е предизборно, а и са единствените, които са преизчислили пенсиите през 2008 г. Възможно е и има пари, настоя председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея има разумни решения, стига да има воля. За един месец не сме приели нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс, посочи Нинова. Манол Генов от левицата коментира, че и 50-те лева към пенсиите всеки месец не са минали през бюджетната комисия.

Според Георги Гьоков преизчислените пенсии може да започнат да се изплащат от 1 юли, а след това редовно правителство да актуализира бюджета.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят законопроекта, но ако промяната влезе в сила от 1 януари 2022 г. Хасан Адемов посочи, че от 2 108 000 пенсии увеличение ще получат 56 процента. Според него допълнителният разход до края на годината ще е 1.1 млрд. лева, но тези пари ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Мика Зайкова от "Има такъв народ" посочи, че пенсията в момента осигурява на възрастните хора едва 35% заместващ доход. В Европа няма заместващ доход на пенсия под 70%, отбеляза тя. Когато получавате заплата 1000 лева и получите пенсия 300 лева, това заместващ доход ли е или срутване в бездната на неплатежоспособността, попита тя. Изход има и затова ви моля да гласувате за осъвременяване на пенсиите, призова Зайкова.

Ако датата на влизане в сила беше 1 януари 2022 г., от страх от моята тъща аз щях да гласувам "за", но от 1 юли тази година е безотговорно, коментира Георги Ганев от "Демократична България", председател на бюджетната комисия. След коментар от Корнелия Нинова той уточни, че е направил опит за шега, макар и неуспешен. "Това е помен с чужда пита, дори без пита. Няма ги парите", коментира Ганев. Според него намаляващо население, застаряващо население и липса на увеличение на пенсионната възраст означават мизерия за българските пенсионери, каквото и да гласуват днес тук. Ганев изрази съмнения, че промените в КСО могат да се приемат на второ четене от отиващия си парламент.

От "Изправи се! Мутри вън!" подкрепиха законопроекта и посочиха, че и те са внесли подобен проект за промени в КСО. Мария Капон отбеляза, че "законопроектът няма нищо общо с ляво и дясно, а става въпрос за нашите родители". Това е един от малкото останали шансове на 45-ото Народно събрание да оправдае своето съществуване, коментира Мая Манолова.

mediapool.bg