Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Протестите отварят пътя към бъдещето на България

Румен Радев: Протестите отварят пътя към бъдещето на България

България

|
Четв, 30 Юли 2020г. 20:05ч.
Румен Радев: Протестите отварят пътя към бъдещето на България

Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Това е нашият шанс тук и в момента, заяви в четвъртък президентът Румен Радев.

Попитан дали одобрява новите форми на протести с блокиране на града и смята ли призивите за оставки към главния прокурор и към правителството за намеса в другите власти, президентът посочи, че винаги е призовавал за спазване на законите.

"Но когато самият министър-председател системно гази и законите, и Конституцията, и обществения договор, вие какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят, искат да си върнат държавата", коментира държавният глава.

Радев смята, че преживяваме исторически дни и тази история се пише от всички българи от всички възрасти. Хората са на площадите, скандират "Мутри, вън!", набира се огромна обществена енергия и аз не виждам сила, която да може да й противостои. И затова този процес е необратим. Всяко упорство на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата, заяви Румен Радев и добави, че неслучайно е призовал отдавна премиерът и главният прокурор да си подадат оставките. Няма друг изход от тази ситуация, каза президентът.

Каква намеса, попита Радев в отговор на въпрос дали е готов със служебен кабинет при оставка и за коментар, че някои смятат исканията за оставки за намеса в двете други власти. Служебното правителство е ясен конституционен инструмент и ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменим, коментира Радев и заяви, че е готов със служебно правителство, като добави, че професията му го е научила да бъде готов.

Мога да ви кажа, че се гордея с моята професия, но уважавам и всички други професии, включително и тази на българските пожарникари, които вършат една високорискова и много отговорна обществена дейност, добави президентът.

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват - особено когато са ясни и еднозначни, беше отговорът на държавния глава на въпрос за днешното решение на КС. Попитан какво означава това за него и за институцията вицепрезидент, Радев отговори, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да носи своята отговорност.

Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция, коментира президентът Радев, попитан за изтеклия вчера нов аудиозапис с гласа на министър-председателя. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор, добави държавният глава. Отдавна съм заявил, че призивите на премиера за диалог и единение са измамни, защото той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания, каза президентът.

Държавният глава отговори на журналистически въпроси тази вечер преди участието си в церемонията по отличаване на най-големите компании за 2019 г. от класацията "Капитал топ 100".

mediapool.bg