Кламер БГ - Новини: Ден 22: “Мръсните дрехи на Борисов”

Ден 22: “Мръсните дрехи на Борисов”

България

|
Четв, 30 Юли 2020г. 21:43ч.
Ден 22: “Мръсните дрехи на Борисов”

По инициатива на националния младежки клуб на ДСБ 22-ият ден на антиправителствените протести с искане за оставки на премиера и главния прокурор започна с опъване на простор с “мръсните дрехи на простора”, представящ 14 публикации от различни медии, с които протестиращите припомнят някои от изказванията на Борисов.

Инициаторите казаха, че се опитват да представят Борисов такъв, какъвто е бил в различните фази от кариерата си чрез статии, интервюта, изказвания, приятни и неприятни случки.

"Изкарването на мръсните дрехи на простора е неминуемо, особено ако искаме някога да имаме чисто бъдеще. И ако искаме да имаме политическа класа, която да носи отговорност – не само пред избирателите, но и пред своите собствени думи, изричани през годините. Повечето изречения в тази изложба са съобщителни, но зад тях прозират огромни въпроси. Въпроси, които поне в тази медийна среда няма кой да зададе. Затова ще го направим ние”, казаха те, цитирани от БГНЕС.

След това протестиращите се събраха пред сградата на Министерския съвет и хвърляха по нея сурови яйца и домати, скандирайки "Оставка". По думите на адвокат Николай Хаджигенов на Министерския съвет му предстои френски омлет.

Той обяви, че вчера на протеста в София е имало над 120 000 души. По думите му, най-големите немски и австрийски медии пишат за протеста. Всички европейски медии пишат за протеста и за неговите цели - борба с корупцията и правителството на Борисов. "Бухалката Гешев е втора законна цел и вече цяла Европа знае, че Гешев е позор", обяви адвокат Николай Хаджигенов.

Кам началото на днешния протест Орлов мост бе затворен вече повече от 20 часа. Още вчера протестиращите опънаха там палатки и обявиха, че ще седят под сянката на орлите докато не се изпълнят исканията им.

Движението в центъра на София бе ограничено през целия ден. Срещу сградата на Министерския съвет също бяха разпънати няколко палатки.

По-късно протестиращите се отправиха на шествие, което премина покрай представителството на ЕК в България на ул. "Раковски" и после се отправи към блокирания от вчера Орлов мост.

Протестът тази вечер премина без инциденти. Много граждани се изказаха от импровизираната трибуна, която беше разположена в пространството до фонтана срещу сградата на президентството.

Движението в района на Министерския съвет и президентството продължава да е блокирано от протестиращи.

Дер Щандарт: Протестите не спират

Протестите срещу пропитото от партийни и олигархични интереси държавно управление в България не спират, пише в днешния си материал австрийският "Дер Щандарт”.

Не ги спират нито жегата, нито вирусът. В сряда протестиращите блокираха с палатки движението през две кръстовища в София. Скулпторът Велислав Минеков, адвокатът Николай Хаджигенов и ПР-експертът Арман Бабиян, наречени "Отровното трио”, прилагат нови форми на протест.

От повече от три седмици предимно млади и образовани българи излизат по улиците и настояват правосъдието да важи за всички, а богатите и влиятелните да престанат да бъдат третирани като хора с привилегии.

Това, за съжаление, е всекидневие в България, пише австрийският вестник, цитиран от БГНЕС.

Протестите започнаха, защото олигархът Ахмед Доган прогони с помощта на полицията хора, които искаха да посетят обществен плаж близо до вилата му на Черно море. Това беше емблематичен пример как в България някои стоят над закона и в същото време отнемат правата на гражданите.

Още едно събитие предизвика допълнително гняв: След като президентът Румен Радев застана на страната на протестиращите, главният прокурор нахлу в президентската администрация. Бяха арестувани един секретар и един съветник на президента. Критиката се насочи и срещу главния прокурор Иван Гешев, чиято номинация миналата година предизвика вълнения. Смята се, че Гешев е дългата ръка на олигархията, по-точно на медийния магнат Делян Пеевски, който притежава най-големите вестници в страната, пише австрийското изидание.

mediapool.bg