Кламер БГ - Новини: Роми плашат да се запалят, ако съборят незаконните им къщи в Гърмен

Роми плашат да се запалят, ако съборят незаконните им къщи в Гърмен

България

|
Нед, 28 Юни 2015г. 20:33ч.
Роми плашат да се запалят, ако съборят незаконните им къщи в Гърмен

Живеещи в предвидените за събаряне в понеделник четири незаконни къщи в ромската махала в Гърмен се заканват да не мръднат от домовете си, дори и багерите да започнат да рушат постройките. Други обитатели пък заявиха, че ще се запалят, ако държавата посегне на нередовните жилища.

За понеделник е планирано наета от Дирекцията "Национален строителен контрол" фирма да разруши четири незаконно построени къщи. До тези действия се стига месец, след като в селото избухна напрежение и протести, породени от направена забележка от българи на роми за силна музика, последвана от нападение над българите от около двеста души. Тогава бяха ранени трима и арестувани осем души. Последваха масови протести в общината срещу незаконно пребиваване на ромите в селата от региона, а за да успокоят страстите регионалното министерство и ДНСК се спешиха с проверките.

Така багерите трябва да съборят незаконните къщи, но не е ясно дали това ще се случи.

"В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат”, заяви ромският водач в селото Юлиян Герасимов, цитиран от в. "Труд" в неделя.

"Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите”, каза ромския тартор.

Кметица Минка Капитанова заяви, че не може да осигури друг подслон за фамилиите, на които домовете ще бъдат бутнати и прехвърли топката на социалните институции. Те пък от своя страна обясниха, че общината трябва да предложи вариант.

В неделя ромите, уплашени от предстоящата акция, поискаха при тях да отиде омбудсманът на държавата Константин Пенчев с надеждата, че той можел да спре багерите.

mediapool.bg