Кламер БГ - Новини: Двама загинаха след бурята в Шуменско, вихрушка повреди стотици къщи

Двама загинаха след бурята в Шуменско, вихрушка повреди стотици къщи

България

|
Съб, 04 Ноем 2023г. 19:34ч.
Двама загинаха след бурята в Шуменско, вихрушка повреди стотици къщи

Щетите от вихрушката край Дулово, снимка МВР

Двама мъже са загинали след силната буря в Шуменско, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Едната жертва е на 51 години от село Развигорово, а другият загинал е на 67 години от Велики Преслав.

След бурята е паднала стена на къща в село Развигорово и е затрупала единия мъж, който е починал на място.

Друг мъж от Велики Преслав е загинал, след като е отишъл в покрайнините на града да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически проводник. До него са намерени и две мъртви овце.

Мястото е отцепено, очакват се екипи на електроразпределителното дружество да го обезопасят, преди да започне оглед, отбеляза Йорданова.

Вихрушка отнесе покривите на стотици къщи

Бурята в събота причини сериозни щети в някои села в Североизточна България и донесе обилни валежи в западната част на страната. Най-пострадали се населени места в Дуловско и Исперихско, през които премина много силна вихрушка.

Най-тежко е положението в селата Лъвино и Тодорово, област Разград, в които вихърът е отнесъл повече от 100 покрива, съборени са много електрически стълбове и дървета.

Подобно е положението в село Долец, община Дулово, Силистренско, през което също е минала вихрушка и е повредила покривите на десетки къщи.

Силната буря връхлетя и района на Шумен в следобедните часове. Полицията съобщава за за паднало дърво в района на Градската градина в Шумен. По първоначални данни е пострадала жена, която била под него.

Спасителен екип успял да я извади и да ятранспортира към болницата, съобщи бТВ.

Градушка е ударила село Белокопитово, където има данни за щети по насажденията. Паднали дървета е имало по пътя към Карнобат, както и по пътя към село Илия Блъсков. Там полицаите, ангажирани с охраната на изборния процес, са съдействали за разчистването на шосетос помощта на гражданите.

В събота бе обявен "оранжев" код за опасно време за територията на почти цялата страна. На много места в Западна България валя силен дъжд, а количества бяха около 40-70 литра на кв.м.

В Източна България духаше силен южен вятър с пориви около 25-28 м/с.

Падналият през нощта дъжд е в Западна България е бил близо до обичайните количества за цял месец, каза климатологът Симеон Матев в събота сутринта пред Нова тв.

"Най-големи валежни количества има в крайните югозападни райони и в централните части на Западна България, като тези количества са в стойности между 30 и 50 литра на квадратен метър, което е приблизително равно на месечната норма. Благодарение на тези валежи, именно в Западна България до обяд, заради продължаващите валежи, е възможно на места да има повишаване на речните нива, което може да предизвика локални наводнения", отбеляза Матев.

Според климатолога валежите ще имат по-скоро полезен ефект заради сушата през последните месеци.

"Сериозни валежи не сме имали и положението със земеделските култури не е добро. Сега тези валежи ще подобрят значително влагозапасите в почвата. Ще позволят на есенниците да се развият и да встъпят в зимен покой с един запас от влага", каза Матев.

Според него е много малко вероятно да падне сняг преди 20 ноември в равнинните части на страната, а ноември ще е по-топъл от обичайното.

Проблеми в Перник и София

Падналият през нощта дъжд превърна част от улиците на Перник в езера. Наводнени участъци е имало както в центъра на града, така и в кв. "Църква", в района на Автогарата и "Шахтьор", по външно-градската магистрала, предава Нова тв. Към момента в повечето от критичните участъци водата се е оттекла, съобщава от общината.

През нощта екипите на Столичната община са реагирали на 8 сигнала за завирявания и две паднали дървета на пътните платна. Сигналите са предимно от районите "Красна поляна" и "Витоша".

Във връзка с прогнозата за интензивни валежи днес се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовирите, които към момента са в норма.

България попадна в периферията на бурята Киърън, която предизвика смъртта на 15 души в Западна Европа.

Жертви в Западна Европа

Най-малко шестима души са загинали в централната част на Тоскана, съобщиха италианските власти, обявявайки извънредно положение, тъй като метеоролозите съобщиха за рекордни валежи.

Други трима души загинаха край бреговете на Португалия, когато яхта заседна на плитчина северно от Лисабон при силни вълни.

В белгийския град Гент паднали клони убиха петгодишно украинско момче и 64-годишна жена.По-рано паднали дървета убиха шофьор на камион в превозното му средство в северната част на Франция, в района на Айн.

На остров Джърси в Ламанша се е наложило да бъдат евакуирани жителите в хотели през нощта, докато пориви на вятъра със скорост до 164 км/ч са нанесли щети на много домове, съобщават местните медии.

mediapool.bg