Кламер БГ - Новини: "Рома" спечели първото издание на Лигата на конференциите

"Рома" спечели първото издание на Лигата на конференциите

Спорт

|
Четв, 26 Май 2022г. 13:32ч.
"Рома" спечели първото издание на Лигата на конференциите

"Рома" спечели първото издание на турнира Лига на конференциите след победа на финала над "Фейенорд" с 1:0 в албанската столица Тирана.

Николо Дзаниоло вкара единствения гол в 32-а минута и донесе първи европейски трофей в историята на отбора от Рим.

"Вълците" спечелиха в типичния за своя треньор Жозе Моуриньо стил - без да блестят, със стабилна игра в защита и използвайки един от малкото си шансове за гол.

За Специалния това е пети трофей от европейските футболни турнири. Преди победата в Лигата на конференциите, Моуриньо спечели два пъти Шампионската лига, има един триумф в Лига Европа и един за Купата на УЕФА

"Рома" пък стана първият италиански отбор, който печели финал на евротурнир след триумфа на "Интер" в Шампионска лига през 2010 година отново под ръководството на Моуриньо.

Двата отбора действаха предпазливо през първата част с мисъл за подсигуряване в защита и без никакви голови атаки.

Жозе Моуриньо трябваше да направи принудителна смяна още в 17-а минута, когато лекувалият доскоро контузия халф Хенрих Мхитарян даде знак, че не може да продължи заради травма и бе сменен от Сержио Оливейра.

Смяната не промени тактическата схема на "Рома" и планът на Моуриньо сработи - "вълците" от Рим действаха прибрано в своята половина и чакаха звездния си миг. Той дойде в 32-а минута, когато Джанлука Манчини пусна дълга топка към Николо Дзаниоло, централният защитник на "Фейенорд" Гернот Траунер сбърка и остави кълбото да мине зад гърба му, Дзаниоло овладя на гърди и чукна топката покрай вратаря, давайки преднина на "Рома" с първия удар към вратата.

"Фейенорд" излезе с коренно различна настройка за второто полувреме и пропусна две златни възможности да изравни още в първите пет минути, след като гредите на два пъти и великолепните намеси на вратаря Патрисио запазиха суха мрежата на "Рома".

В 47-а минута след изпълнение на ъглов удар и разбъркване в наказателното поле Траунер прати топката в левия стълб, а при добавката Патрисио се намеси и изчисти в нов корнер.

Три минути по-късно Тирел Маласия стреля мощно от границата на наказателното поле и Патрисио отново бе на мястото си, избивайки топката в напречната греда.

Римляните постепенно овладяха натиска на съперника и изнесоха играта в по-предни позиции. В 73-а минута влезлият като резерва Верету стреля опасно извън наказателното поле, но вратарят на Фейенорд внимаваше и спаси. Пет минути преди края капитанът Пелегрини пропусна най-добрата ситуация за "Рома" през втората част, след като от добра позиция стреля право в ръцете на вратаря.

До края Моуриньо умело затвори мача и ликува с петия евротрофей в блестящата си кариера.

mediapool.bg