Кламер БГ - Новини: Онлайн обучението няма да е повсеместно, а ще е на графици

Онлайн обучението няма да е повсеместно, а ще е на графици

България

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 16:41ч.
Онлайн обучението няма да е повсеместно, а ще е на графици

"Не сме съгласни да се излезе в обучение в електронна среда до края на учебната година, защото това ще бъде проблем за образователното развитие на голяма група ученици, и категорично не обмисляме такъв вариант." Това заяви пред журналисти в четвъртък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той коментира, че "не може да се оставят децата за 4-5 или 8 месеца вкъщи". Това ще има пагубно въздействие върху тяхната ангажираност с ученето, с придобитите знания и умения, със социализацията, с физическото им състояние и физическата им активност, и с психиката им, обясни министър Вълчев.

"Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда", коментира образователният министър.

"През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.

От днес до края на месец ноември всички училища от така наречената червена зона в страната - областите с повече от 120 заразени на 100 хиляди души население, при 15 % отсъстващи през последната седмица ученици заради Covid-19, ще преминават към онлайн обучение. Това важи за учениците от 5-и до 12-и клас и ще става с разрешение от министъра на образованието.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда", каза Вълчев.

Министерството на образованието предлага дистанционното обучение да се редува с присъствено, като онлайн ученето да е най-много три седмици, стана ясно от думите на Вълчев.

"Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза министърът пред "Нова телевизия".

Вълчев обясни, че министерството е предложило примерни графици, за да не се наложи едни и същи ученици до януари, февруари, март да са само на обучение в електронна среда.

Редуването ще е за учениците след 4 клас, като децата от началния етап (от 1 до 4 клас) трябва в краен случай да преминават на електронно обучение. Това се отнася и за децата в детските градини и в предучилищната възраст, защото на тази възраст те не може да се ограмотяват ефективно в електронна среда, добави Вълчев. Той каза, че ако малките деца и ученици останат вкъщи, родителите им ще трябва да са с тях, за да им помагат в обучението. Имаме и 20 процента от деца, които не са ангажирани с образованието, и при тях превключването в електронно обучение ще доведе до образователни загуби от 100%, заяви образователният министър.

Най-проблемните градове в ситуацията с коронавируса са София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен и Русе. "Там се взе решение 1-2 седмици да има обучение в електронна среда за всички ученици, преди да започне редуването. И след това се прави график до Коледа, за да се ограничи малко натискът върху здравната система", обясни министър Вълчев. Той допълни, че се очаква подобни решения да се вземат и за училищата в Стара Загора и Плевен.

"Предложили сме матрицата на училищата. Казали сме кои са приоритетните класове и графиците са такива, че в малко по-висок процент на обучение в електронна среда да бъдат 9-и, 10-и и 11-и клас, по-малко да са в 12-и клас и в 8-и клас, особено в езиковите паралелки, 7-и клас също да бъде по-малко от 6-и клас", каза образователният министър. Той обобщи, че това е подходът, който ще се следва в училищата - динамичен, с график; локален, с отчитане на ситуацията на местно ниво, и диференциран - за определени учебни дейности.

"Учениците трябва да могат да се връщат в клас и ако цената за това е носенето на маски, ще го вземем това решение, но ще има разговори през следващата седмици", каза още министър Вълчев. В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час.

По думите на Вълчев 1300 училища от общо 2400 в страната към днешна дата не са се сблъсквали с коронавируса. В момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. "Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", допълни образователният министър.

mediapool.bg