Кламер БГ - Новини: "Зелена зона" в София става платена и в събота

"Зелена зона" в София става платена и в събота

България

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 18:38ч.
"Зелена зона" в София става платена и в събота

"Зелена зона" за паркиране в столицата става патена и в събота от 10 до 18 часа, както в момента се прилага "синя зона". Нововъведението ще стане факт от 4 януари 2021 година, реши в четвъртък Столичният общински съвет. Същевременно обхватът на зоната се разширява в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов", като жителите там ще трябва да си купят годишни винетни стикери

Разширението в квартал "Яворов" обхваща територията, оградена от бул."Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул." Акад.Людмил Стоянов".

В квартал "Иван Вазов" "зелена зона" ще има от ул. "Бяла черква". бул" П. Ю. Тодоров". бул. "България". бул. "П.Каравелов".

Чрез тази мярка ще се осигури по-добро функциониране на зоните за платено паркиране, като ще се облекчат гражданите, а също и ще намали трафика в съответните нови територии, пише в доклада на общинския съветник Симеон Ставрев от Демократична България и двамата районни кметове на Слатина - Георги Илиев и на Триадица - Димитър Божилов.

Винетният стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането също стават дигитални, гласи друга приета поправка.

Наред с това бе прието облекчаване на процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. В детайли, отпада задължителното ходене на ТЕЛК, понеже няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

mediapool.bg