Кламер БГ - Новини: Парк "Витоша" иска да прави панорамна площадка на Копитото

Парк "Витоша" иска да прави панорамна площадка на Копитото

България

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 19:30ч.
Парк "Витоша" иска да прави панорамна площадка на Копитото

Проект на природен парк "Витоша" за панорамна площадка в местността Копитото с уникални гледки се включва в надпреварата за общественото одобрение на жителите на София за финансиране и реализация през 2021 г. по инициативата на Столична община "София Избира".

Намерението на парка е да се изгради спасителен заслон с дървени пейки и маси, като уширението пред заслона да осигурява паркиране на 13 автомобила. Заслонът ще е свързан с панорамната площадка чрез метален мост. Самата платформа за наблюдение ще е разположена върху скалите и от нея ще се откриват невероятни гледки на север и на запад към Стара планина и Люлин планина. Ще се виждат едновременно софийската и пернишката котловини. Върху платформата ще се монтират 3 далекогледа и 6 пейки, обясняват от парк "Витоша".

Наред с това плановете са да се възстановят подпорни стени, чешма, паркинг и част от пешеходния маршрут към хижа Момина скала.

Високата кула, която се издига насред Витоша планина – Копитото е кръстена заради особената форма на върха, върху който се разполага, на височина от 1348 м. През годините, тази местност е образувала цял комплекс, който е обслужвал туристическия поток. Това не е случайно, тъй като Копитото разкрива пред себе си уникални природни дадености, свързани с красотата на планината, свежият и чист планински въздух, и уникалната панорамна гледка, която се разкрива към София, припомнят от парка.

До там е стигал и първият лифт в България – Княжевския, който е построен през 1962 г.

Новата атракция би привлякла жителите и гостите на София, които в момента посещават основно центровете "Алеко" и "Златни мостове".

mediapool.bg