Кламер БГ - Новини: Трансплантирани пациенти и техни близки излизат на протест

Трансплантирани пациенти и техни близки излизат на протест

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 08:28ч.
Трансплантирани пациенти и техни близки излизат на протест

Трансплантирани пациенти и техни близки излизат на протест пред министерството на здравеопазването. Недоволството им е насочено срещу преместването на клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница. Звеното се мести заради разкриването на още легла за болни от коронавирус. Според ръководството на болницата мярката е временна – за няколко месеца. Шефът на клиниката проф. Емил Паскалев и екипът от 15 души обаче подадоха оставки. Според тях има опасност за трансплантираните пациенти.

Ден преди протеста шефът на Александровска болница проф. Борис Богов нарече действията на подалия оставка екип "абдикация" заради "невъзможност да надскочи собственото си его".

"Изпитвам неудобство и срам. От експертна гледна точка не разбирам проблема. Едно пребазиране създава неудобства, извежда работата извън зоната на комфорт, но в ситуацията, в която се намираме, това се случва навсякъде. Прочетох становището на катедрата по епидемиология, която е посетила мястото и е еднозначно, че не могат да останат там", заяви пък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Засега ръководството на клиниката още е на работа. В четвъртък проф. Борис Богов обясни, че не е приел оставките и има 7-дневен срок. През това време екипът не бил освободен от отговорност.

mediapool.bg